Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Säkerhet

Handbok mot trakasserier

Seko ger ut en handbok i konsten att hantera trakasserier. Med rätt kunskap kan du göra en stor insats, säger Kenny Reinhold på Seko sjöfolk.

Sjöfartens #metoo-upprop, #lättaankar, blottlade inte bara fall av sexuella trakasserier utan också brister i branschens och fackförbundens hantering av händelserna. Som ett led i sitt arbete mot kränkande särbehandling i sjöfarten har Seko tagit fram handboken ”Jobba aktivt – vägledning vid kränkande särbehandling och sexuella trakasserier”, som är riktad till både fackligt förtroendevalda och förbundets medlemmar.

Allas ansvar

– Det finns ingen som kan svära sig fri från arbetet mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Alla i branschen har ett ansvar. Därför har vi nu tagit fram en handbok för fackligt förtroendevalda som också kommer att ingå i våra utbildningar, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk.

Handboken ger användaren koll på vilka lagar som gäller, vad arbetsgivaren är skyldig att göra och inte minst vad den som är fackligt förtroendevald eller skyddsombud kan och ska göra för att stötta den som utsätts. Medlemmar får hjälp att förstå sin egen situation. Handboken ger vägledning i det viktiga förebyggande arbetet och vid pågående ärenden kan den användas som en manual att följa genom alla steg från anmälan via utredning till beslut och åtgärder, skriver Seko sjöfolk i ett pressmeddelande.

Förstå rollerna

– För en god arbetsmiljö och ett gott samarbete är det viktigt att vi förstår varandras olika roller i arbetet med att stärka arbetsplatsen. Med rätt kunskap kan du göra en stor insats för att förhindra kränkande särbehandling och diskriminering till sjöss. En inkluderande sjöfart stärker inte bara den enskilda arbetsplatsen utan hela branschen, säger Kenny Reinhold.

Handboken är en del av det förändringsarbete för en jämställd organisation som Seko sjöfolk just nu genomför. Andra exempel på åtgärder är en specialutbildning för förtroendevalda kvinnor i förhandlingsteknik, en utbildning av samtliga sektionsstyrelser i ”Att göra jämställdhet” samt samarbetet inom #vågrätt, som är sjöfartsbranschens gemensamma arbete för likabehandling.

Handboken finns för nedladdning här.