Avgående IMO-generalsekreteraren Kitack Lim och nyvalde generalsekreteraren Arsenio Dominguez Velasco.

Fotograf: IMO

Kategori: Folk/företag | Myndigheter

Han ska leda IMO

Panamafödde Arsenio Dominguez Velasco har av IMO:s generalförsamling godkänts som IMO:s generalsekreterare för de kommande fyra åren.

IMO:s generalförsamling bekräftade under torsdagen IMO-rådets utnämning av Arsenio Dominguez Velasco till generalsekreterare. Han efterträder nuvarande generalsekreterare Kitack Lim den 1 januari 2024 och blir därmed den tionde mannen på posten sedan IMO grundades 1948. Hans inledande mandatperiod är på fyra år.

– Jag är övertygad om att medlemskapet som helhet har tagit ett klokt beslut och att herr Dominguez Velasco skickligt kommer att leda sekretariatet för att främja organisationens mandat och förverkliga dess mål, sa avgående generalsekreterare Kitack Lim när han gratulerade sin efterträdare.

Hängivenhet för unga

Dominguez Velasco, som sedan 1 januari 2022 är direktör för IMO Marine Environment Division, riktade sig till IMO:s generalförsamling när han sa att han ser fram emot att leda IMO och arbeta med dem alla. Han sa också:

– Ni har mitt fulla förtroende att bygga vidare på det fantastiska arbete som mina företrädare har utfört, och att ta en redan betydande och inflytelserik organisation vidare till att frodas i att leverera på hela sin agenda, från säkerhet till minskade koldioxidutsläpp, från digitalisering till det mänskliga elementet; en internationell organisation som inte bara blickar mot framtiden men gör ännu mer genom att omfamna förändring, mångfald, inkludering och transparens; en organisation som är hängiven sitt folk, från den ytterst professionella personal som utgör IMO-sekretariatet till våra sjöfarare över hela världen och, kanske viktigast av allt, en hängivenhet för de yngre generationerna, dem vi är skyldiga att överlämna en planet som är en bättre plats att leva på.

Började som hamningenjör

Dominguez Velasco inledde sin maritima karriär 1996 som hamningenjör på Armadores del Caribe i Panama och blev sedan assisterande chef för torrdockan på Braswell Shipyard. Han arbetade senare på Panamas maritima myndighet i London och representerade därefter Panama på olika sätt för att sedan bli ambassadör och ständig IMO-representant åren 2014–2017. Under den tiden ledde Velasco bland annat IMO-kommittén MEPC och den tekniska kommittén.

Han är född i Panama och har en Bachelor of Science-examen från Panama och en examen i skeppsbyggnad från Mexiko. Han har utöver det en MBA från universitetet i brittiska Hull och ett Certificate of Higher Education i internationell juridik och europeisk politik från Birkbeck University, även det i Storbritannien.