Efter flera år utomlands har nu Anton Sundström gjort verklighet av sin barndomsdröm om att gå till sjöss.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Arbetsmarknad | Utbildning

Han karriärväxlade till sjöfarten

Anton Sundström hade en barndomsdröm om att gå till sjöss, men livet kom emellan. Nu har han skolat om sig och är redo för sin dröm om ett liv till sjöss.
Sommaren står för dörren och med den ett sommarjobb hos Ressel Rederi för sjöbefälseleven Anton Sundström som läser sista året på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] för sin dröm om ett liv till sjöss.”} /–>

Sommaren står för dörren och med den ett sommarjobb hos Ressel Rederi för sjöbefälseleven Anton Sundström som läser sista året på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

– Jag ska köra värnpliktstaxi i Karlskrona i sommar med båtarna Dessie 2 och Kungsholm, säger han.

I augusti väntar sedan den stora sjöfarten när Anton Sundström ska göra sin sista praktik på ett fartyg som bemannas av Stenabolaget Northern Marine Group.

– Jag vet inte exakt vilket, men det kommer att bli ett LNG-fartyg. Jag ska vara ute i 3,5 månader och det känns väldigt kul.

Jobbat utomlands i flera år

Genom utbildningen har Anton Sundström hittat tillbaka till sin barndomsdröm om att gå till sjöss. Men vägen dit har inte varit spikrak.

– Min plan var att studera på Sjöfartshögskolan direkt efter gymnasiet, men så blev det inte, säger han.

Vägen styrde istället till Norge för lite ströjobb för att spara pengar för att kunna resa.

– När man kommer från en så liten bruksort i Värmland som jag gör så är många sugna på att dra ut och se världen och det gjorde jag. Jag sparade ihop pengar och reste till Mexiko.

Det som började som semester blev till jobb och nya drömmar. Han sökte sig vidare söderut till Sydamerika och Lima i Peru där han jobbade som receptionist och guide på ett hotell kombinerat med museum.

– Jag och ägaren blev väldigt goda vänner så jag stannade kvar där och jobbade i ett år och lärde mig spanska, säger han. 

Efter det flyttade han tillbaka till Sverige, men livet utomlands gav mersmak. Han flyttade till Barcelona och började arbeta på hotell under två år innan han återvände till Sydamerika och Brasilien genom ett uppdrag för Latinamerikagrupperna.

– Jag träffade min fru där och hon fick ett jobberbjudande på ett universitet vilket gjorde att jag blev kvar i nästan två år.

Hurtigruten väckte hans dröm

En dag blev de utsatta för ett rån där de blev av med sin bil, vilket fick dem att vilja flytta hem till Sverige. 

– Vi kände att det var dags för lite mer mellanmjölk. Och då fick jag en idé att söka jobb på Hurtigruten. Det var säkert 500 sökande och extremt tuff konkurrens, men jag fick det. 

Han började i intendenturen ombord på Finnmarken med arbetsuppgifter i både byssan och i restaurangen. Det var då han fick tillbaka minnena om sin gamla barndomsdröm.

– Det var en otrolig känsla att kliva ombord på fartyget. Jag insåg att det ju var det här jag ville göra. På något sätt hade jag glömt bort det, men så började drömmen växa igen. Jag kanske inte älskade just det jobbet, men jag älskade att vara ute på sjön, vara i rörelse och att vara på havet. Jag kände att jag blev lugn och mådde bra, säger han.

Anton Sundström började tänka allt mer på att söka en sjöfartsutbildning och fick även stöd i det ombord.

– Det var en väldigt bra skeppare där som stöttade och sa att jag självklart skulle ta mig tiden och söka. Han var väldigt fin och sa att när du är färdig med utbildningen ska du komma tillbaka och jobba med mig.

Långt ifrån ensam karriärväxlare

Efter att Anton Sundström jobbat på Finnmarken i tre år kom pandemin och stoppade trafiken. Då tog han chansen, läste upp sina betyg och sökte till sjöbefälsutbildningen i Kalmar.

– Jag var inte helt redo för det här när jag gick på gymnasiet och gjorde det mesta för att smita undan alla lektioner. Men nu är det tvärt om, jag är ofta först på plats och den som går sist, kanske eftersom jag nu vet vad jag vill göra. Jag behövde få mogna lite, säger han.

Anton Sundström är långt ifrån ensam. I hans klass finns flera som är över 35 år.

– Jag tror det finns många som tänker att det är för sent att gå till sjöss efter att de börjat med andra jobb, men det är det inte. Det är bara att köra, säger han. 


FAKTA: Fem tips till dig som funderar på att byta karriär 

1. Gör en själv-utvärdering. Börja inifrån och fundera på dina styrkor, intressen och värderingar.’
2. Undersök dina möjligheter. Gör en lista över yrken som intresserar dig och undersök vilka vägar som leder dit.
3. Gör drömmen konkret. Konkretisera planen framåt med hur och när du ska byta till din nya karriär. 
4. Nätverka så mycket du kan. Knyt nya kontakter och uppdatera ditt befintliga nätverk om dina planer.
5. Satsa på praktik. Ett bra steg på vägen är praktik. Titta därför på hur mycket praktik utbildningarna har.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]