Karl Karell, kanslichef för Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.

Fotograf: Privat

Kategori: Säkerhet

Han blir stiftelsens kanslichef

I oktober blir det vaktavlösning på Stiftelsen Sveriges Sjömanshus, då Christer Nordling går i pension efter mer än 13 år på sin post. Sjökapten Karl Karell har utsetts till hans efterträdare.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]till hans efterträdare.

Karl Karell är ingen nykomling i sammanhanget – han är en bekant syn för den som brukar vara med på Stiftelsen Sveriges Sjömanshus årliga belöningsdag, där han i egenskap av ordförande för granskningsgruppen brukar föredra mottagarna av belöningarna. Han har varit ledamot av granskningsgruppen, som har till uppgift att bereda stiftelsens beslut om vilka som ska belönas, sedan 2008 och ordförande sedan 2013.

45 år i sjöfarten

Karl Karell är sjökapten med en 45-årig sjöfartskarriär bakom sig. Innan han gick iland för gott för ungefär ett år sedan har han titulerat sig marine surveyor, projektledare, rederiinspektör, linjelots och nu senast befälhavare.

– Det var 1973 som jag gick till sjöss. Jag började på Rederi AB Nordstjernan, alltså Johnson Line. De sista åren var jag på Finnlines, jag började där 2000. Där var jag befälhavare på fartygen i Clipper-klassen, säger Karl Karell till Sjöfartstidningen.

Det är ännu inte klart vem som tar över hans roll som ordförande för stiftelsens granskningsgrupp, men det kommer att lösas så fort som möjligt, säger han. 

Varför tog du jobbet som kanslichef?

– Jag har ju levt i Stiftelsens värld sedan 2008, och känner väldigt starkt för deras uppgift i Sveriges sjöfartssamhälle. Det känns otroligt kul att få fortsätta med den uppgiften till ännu större del än jag har gjort tidigare. Jag känner mig stolt och hedrad över att få fortsätta i Christer Nordling fotspår. Jag har jobbat med honom i många år i stiftelsen och jag tycker att han har gjort ett otroligt bra jobb och han har lyft fram stiftelsen på ett bra sätt, den var inte riktigt så känd tidigare.

Fotnot: Stiftelsen Sveriges Sjömanshus grundades 1972 för att överta de samlade tillgångarna och förpliktelserna från sjömanshusen, vars historia går tillbaka till mitten av 1700-talet. Stiftelsen har till uppgift att ”vid framträdande behov bistå personer och anhöriga till dem som är eller har varit verksamma inom sjömansyrket” och ”i övrigt verka till nytta och gagn för sjöfolket”. Läs mer om Stiftelsen på dess hemsida.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]