KBV har flugit över oljeutsläppet i Göteborgs Hamn.

Fotograf: KBV

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Hamntrafiken opåverkad av oljeutsläpp

På fredagseftermiddagen är det fortfarande okänt varifrån oljan i Göteborgs hamn kommer, men saneringsarbetet går bra. Sjöfarten har påverkats mycket lite.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�påverkats mycket lite.

Oljeutsläppet i Göteborgs hamn upptäcktes mellan Skarvik och Färjenäs i onsdags eftermiddag och bedömdes då täcka ungefär två fotbollsplaner. På fredagen säger insatschefen Martin Lindsten på Räddningstjänsten i Göteborg att storleken på utsläppet är svårbedömt.

– Oljan är uppbruten i flera ansamlingar, som vi lyckats länsa in. Räddningstjänsten har nu avslutat ärendet och låter fastighets- och markägarna ta hand om saneringen. De har en egen stark handlingsförmåga.

Hamnen samordnar

Det är fastighets- och markägarna Göteborgs Hamn, Stena Oil och Statoil, som nu fått ansvaret för att ta bort oljan. Hamnen har fått det samordnande ansvaret.

Cecilia Carlsson, presschef på Göteborgs Hamn, säger att de igår torsdag skärmade av Skarvikshamnen med en alldeles ny och ännu oprövad automatlänsa.

– Det var bara några timmar under eftermiddagen som länsan låg ute och kajerna var stängda. Därefter bedömde Räddningstjänsten att Skarvikshamnen inte hotades längre, så då drog vi tillbaka länsan och öppnade hamnen igen.

Den tidsbegränsade stängningen av kajerna i Skarvikshamnen är den enda påverkan oljeutsläppet haft på trafiken i Göteborgs hamn.

Arbete hela helgen

Cecilia Carlsson tillägger att saneringsarbetet dock fortsätter vid Rya och Färjenäs och ska pågå under hela helgen.

Oljan är enligt Räddningstjänsten av en dieselliknande typ, men exakt vilken är ännu inte analyserat. Prover är dock tagna och skickade på analys.

Kustbevakningen liksom Polisen har båda anmält misstanke om miljöbrott, men än så länge har ingen lyckats att lokalisera källan.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]