I sommar har Elvir Dzanic varit vd för Göteborgs Hamn AB i ett år.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Folk/företag | Hamn/Logistik

Hamnens vd nöjd med sitt första år

I juli har Elvir Dzanic varit vd för Göteborgs Hamn AB i ett år. I en intervju med Sjöfartstidningen ser han tillbaka på året och arbetet med skapa världens mest konkurrenskraftiga hamn. 

Elvir Dzanic, 36, kom till jobbet som vd för Göteborgs Hamn AB efter nära tre år som vice affärsutvecklingschef på Ceva logistics North America i Houston med över 50 000 anställda.

Hur har ditt första år varit? 

– Helt fantastiskt, det här har varit det bästa steget jag någonsin tagit. Det har varit lärorikt, arbetar man inom sjöfart och transport vet man att en hamn lastar och lossar, men att förstå komplexiteten och strukturen i det har varit fantastiskt. 

En av delarna i vår vision är miljön, vi har vågat
sticka ut hakan ordentligt där.

Vad är du mest nöjd med hittills?
– Att vi lyckats justera vår riktning. Vår gamla vision har varit att vara Skandinaviens självklara godsnav, men nu har vi höjt ribban och säger att vi ska bli världens mest konkurrenskraftiga hamn. Det känner jag mig väldigt nöjd med. En av delarna i den visionen är miljön, vi har vågat sticka ut hakan ordentligt där och har en plan för att reducera utsläppen med 70 procent till år 2030. Det är det jag är mest stolt över specifikt. 

Största utmaningen framöver? 

– Det är egentligen inte att bli världens mest konkurrenskraftiga hamn, utan utmaningen ligger i att förbli det, eftersom världen fortsätter att utvecklas. Det kommer att bli en helt annan resa. 

Läs hela intervjun med Elvir Dzanic i det senaste numret av Sjöfartstidningen, nummer 5/2020.