Fotograf: Norrköpings hamn

Kategori: Politik

Hamnarbetarna varslar om blockad mot ryska fartyg

Under torsdagen gick Svenska Hamnarbetarförbundet ut med ett varsel om blockad av ryskt gods och ryska fartyg i svenska hamnar.
Svenska Hamnarbetarförbundet har under torsdagen varslat arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar om en landsomfattande blockad som kommer att träda i kraft den 28 mars mot ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar under det pågående invasionskriget mot Ukraina. Det meddelar Svenska Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] kraft den 28 mars mot ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar under det pågående invasionskriget mot Ukraina. Det meddelar Svenska Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande. 

Blockaden ska vara en sympatiåtgärd till stöd för Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning under pågående rysk invasion.

– Handeln med den ryska staten och allierade privata företag riskerar att finansiera den pågående invasionen. Det är inget abstrakt problem för våra medlemmar, utan känns in på bara huden om hamnarbetsgivare ålägger oss att hantera exempelvis rysk olja, massaved eller aluminium under ett 8-, 10- eller 12-timmarsskift, säger förbundsordförande Martin Berg i pressmeddelandet och fortsätter:

– Det går inte att fortsätta bedriva ”business as usual” i svenska hamnar samtidigt som våra hamnarbetarkollegor och den ukrainska civilbefolkningen tvingas att gömma sig i källare eller dödas i urskiljningslösa bombningar.

Svenska Hamnarbetarförbundet menar att de väntat på besked från den svenska regeringen i två veckor kring frågan om att stänga svenska hamnar för ryska fartyg.

–  Vi har inte hört någonting alls. Nu får vi fler och fler indikationer på att vissa företag i vår bransch vill återuppta eller rentav utöka den här affärsverksamheten med ryska intressen, och då kan vi inte vänta länge, säger Martin Berg. 

Sveriges Hamnar kommenterade Svenska Hamnarbetarförbundets varsel under torsdagen och menar att det är viktigt att Sverige står bakom intentionen med Europaparlamentets resolution och att alla restriktioner bör ske EU-gemensamt.

– Vi har sett att några medlemsstater gått före och redan stoppar ryska fartyg i sina hamnar och vi uppmanar därför regeringen till att skyndsamt fatta ett beslut för Sveriges hanterande. Vi är självfallet bekymrade över situationen i vår närhet och uppmanar regeringen att ta ett tydligt och kraftfullt beslut i frågan. Vi vill se tydligare beslut från regeringen när det gäller hur ryskkontrollerade fartyg ska hanteras i Svenska hamnar och det brådskar, säger Marcus Dahlsten VD Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]