Fotograf: HHM/Michael Lindner och Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Politik

Hamburg vill samarbeta med Göteborg

Hamburgs hamn sträcker ut en hand för ett samarbete med Göteborgs dito för att få mer trafik till sjöss. Något som hamnens CEO Magnus Kårestedt är positiv till.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]s CEO Magnus Kårestedt är positiv till.

– Vi ser gärna att mer långa och medellånga lastbilstransporter förs över till fartyg. Sjövägen vill vi alltid lyfta fram, säger Magnus Kårestedt till Sjöfartstidningen.

Det är i en intervju med den danska tidningen Maritime Danmark som politikern Frank Horch i Hamburg öppnar upp för ett samarbete med både Göteborgs och Århus hamn. Han är ansvarig för ekonomi- och näringslivsfrågor i Hamburg.

– Konkurrens är bra men samarbete är bättre, säger han till tidningen.

Kritik från Maersk-chef

Anledningen till att frågan blivit aktuell är att hamnen i Hamburg mött kritik för att de alldeles för hårt satsat på att befästa sig som ett transportnav i norra Europa. Bland annat Maersk-chefen på APM Terminals i Århus, Johan Uggla, menar att detta har varit kontraproduktivt eftersom det lett till ökande lastbilstrafik mellan Hamburg och Skandinavien.

– Att använda den blå vägen är mer miljövänligt och mer hållbart på längre sikt än lastbilstransporter, säger Magnus Kårestedt på Göteborgs Hamn.

Vill öka trafiken

Än så länge är detta bara ett uttalande från en politiker i Hamburg. Någon kontakt är ännu inte etablerad. Därför vill Magnus Kårestedt inte uttala sig om hur ett samarbete skulle kunna se ut eller om det skulle vara aktuellt. Men Göteborgs Hamn strävar efter, och har möjlighet, att utöka sin trafik.

– Vad som ligger i den utsträckta handen kan vi inte veta, men ett samarbete kan man alltid diskutera. Vi brukar säga att vi har kapacitet att ta emot tre gånger dagens volym i Göteborg.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]