Fotograf: Flickr.com/Bradley Wells

Kategori: Ekonomi | Hamn/Logistik | Torrlast

Halmstad vinner stort cementkontrakt

HallandsHamnar har tecknat ett stort kontrakt med Cemex AB om att hantera runt 100.000 ton gods per år.

Cemex har tecknat ett långtidskontrakt med HallandsHamnar och företaget ska flytta in i Pilkingstons tidigare anläggning i Oceanhamnen, Halmstad. Cemex tillverkar cement, fabriksbetong och andra byggnadsmaterial. I höst ska Cemex introducera två nya cementprodukter som är särskilt anpassade för den svenska marknaden, skriver man i ett pressmeddelande.

30 fartygsanlöp

All godshantering sker genom helautomatiserade terminaler, även lossning av fartyg i helt slutna system. Leveranserna kommer till Halmstad via självlossande fartyg från Cemex fabriker i Tyskland och Polen, det rör sig om cirka 30 fartygsanlöp per år.

Verksamheten ska starta upp den 1 januari 2014.

Positivt besked

För hamnen i Halmstad som har haft en tuff period bakom sig är kontraktet en lättnad.

– Halmstad har blivit illa tilltyglad det senaste år helt klart. Det började med den omfattande branden i Hansson & Möhrings lagerbyggnad i Oceanhamnen i september i fjol, sen lade en av de stora baskunderna Pilkington (tillverkare av glas och glasprodukter red. anm.) ner sin verksamhet plus då detta med Ruuki. Men det pågår processer för att fylla den lediga kapaciteten, saker vi av naturliga skäl inte kan kommunicera. Hamnen har bromsat tappet efter sommaren, och under 2014 hoppas vi på nya affärer vilket ändå gör att vi ser ljust på framtiden, sa Martin Berg, marknadschef för HallandsHamnar i en intervju med Sjöfartstidningen i början av oktober.

Enligt ledningen för HallandsHamnar försöker man hitta nya kunder till övriga anläggningar som Pilkington lämnade, och man flaggar för att kunna presentera nya långtidskontrakt inom kort.

HallandsHamnar AB är ett bolag med två hamnar, en i Halmstad och en i Varberg. Företaget bildades 1 januari 2013 och är en samverkan mellan Halmstad kommun och Varbergs kommun.