Fotograf: Eimskip

Kategori: Hamn/Logistik | Container

Halmstad tar storkund från Helsingborg

Isländska rederiet Eimskip flyttar sina anlöp från Helsingborgs Hamn till Halmstads Hamn. Enligt rederiets vd kunde Halmstad erbjuda bättre villkor än Helsingborg.

Eimskip är ett linjenätverk som transporterar livsmedel och frysta varor mellan nordatlantiska destinationer och Europa. Efter att tidigare haft sitt veckoanlöp till Helsingborg har man nu bestämt sig för att flytta veckoanlöpet till Halmstad, där avtalet primärt gäller 6.000-8.000 enheter på årsbasis.

Första veckoanlöpet sker den 3 juli. 

Kom inte överens

– Vårt kontrakt med Helsingborgs Hamn var på väg att löpa ut och skulle omförhandlas, men vi kom inte överens. Därför tittade på vi på vilka alternativ som fanns och valde Halmstad, bland annat eftersom vi kommer att bli en större kund där än i Helsingborg, säger Thorsteinn Bjarnason, vd för Eimskip Logistics, till Sjöfartstidningen. 

Enligt Thorsteinn Bjarnason fraktar Eimskip ”allt möjligt” till Island och Färöarna och inte bara på container.

– Vårt behov när det gäller stuffning och att lyfta över godset till båtarna är annorlunda än hos många andra aktörer, och ställer lite speciella krav på bland annat kranar och personal. Det är helt enkelt lite jobbigare att få över vår last på båtarna. Och i Halmstad tror vi att det kommer skötas på ett bra och flexibelt sätt. 

Stärkt sin position

Enligt Björn Alvengrip, vd för Hallandshamnar – som Halmstads Hamn ingår i tillsammans med hamnen i Varberg – är affären ytterligare ett tecken på att Halmstads Hamn stärker sin position som containerhamn och att framtiden ser betydligt ljusare ut än för bara något år sedan. 

– Det är jätteroligt att Eimskip väljer att flytta sina anlöp till oss, och nu gäller det att vi levererar vad vi lovat. Vi har haft bra framgångar på containersidan på senare tid och har vuxit stadigt, säger Björn Alvengrip, som medger att man har ett tufft fjolår bakom sig.

– Vi har haft det jobbigt med kunder som lämnat oss och med neddragningar men nu hoppas vi på fler affärer framöver med företag och etableringar på västkusten. Samtidigt så har vi redan nu bra beläggning när det gäller de företag vi arbetar med, som exempelvis Södra och Biltema, som växer kontinuerligt. 

Behåller Helsingsborgskontoret

Samtidigt som Eimskip flyttar själva veckoanlöpet till Halmstad behåller man både kontor och lagerytor i Helsingborg. 

– Helsingborgs Hamn har skött oss bra och vi har haft en bra relation. Så vi blir kvar här i Helsingborg med Sverigekontoret, även om vi alltså fick bättre villkor i Halmstad när det gällde själva anlöpen, säger Thorsteinn Bjarnason, vd för Eimskip Logistics.

Kommentarer

  • vec

    Jag vet inte om man kan kalla det en storkund
    med en omsättning på 120 till 150 enheter per
    vecka. Jag önskar Halmstads hamn lycka till.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.