Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag | Fartygsutrustning

Hallå där, Tomas Lust!

Hallå där, Tomas Lust, Director Operations vid skrubbertillverkaren Green Tech Marine som vill dubbla personalstyrkan i Göteborg under det närmaste året.

Hur ser orderläget ut för er del?

– Vi har ordrar för en halv miljard fördelat på 20-talet fartyg så det har verkligen rullat på bra de senaste åren. Vi levererar skrubbrar både för retrofit och nybyggnad, men ombyggnadssidan är helt klart störst. Vi installerar skrubbern både under drift och på varv. Den goda utvecklingen gör också att vi växer. Vi har flyttat till nya lokaler i Göteborg och kommer att behöva öka personalstyrkan från 15 till 30 personer under ett års tid. Vi söker bland annat driftsättningsfolk som har bakgrund från det marina och rit- och röringenjörer. 

Har ni leveranser till fartyg i närområdet?

– Vi verkar över hela världen och orderboken innehåller en hel del kryssningsfartyg men även vanliga handelsfartyg. Ett stort projekt i närområdet är Norwegian Cruise Lines Breakaway-klass om två fartyg som byggs vid Meyer Werft i Papenburg. Det första fartyget ska levereras nu i augusti.

Vad kostar en skrubberinstallation?

– Vi gör oftast inte själva installationen av skrubbrarna utan sköter driftsättningen. Men kostnaden kan hamna mellan 10 och 20 miljoner, i bland högre. Det är svårt att säga mer exakt eftersom allt beror på typ av fartyg, storleken på huvudmaskinerna, om ska hjälpkärrorna omfattas och så vidare.

Ni har fått en ny huvudägare, vad innebär det?

– Ja, Yara International har köpt upp en majoritetsandel i bolaget. För vår del känns det väldigt positivt och tryggt, nu är vi inte längre en liten spelare utan har en stor koncern i ryggen. Vi heter även i fortsättningen Green Tech Marine och verkar under vårt varumärke. Yarakoncernen satsar väldigt mycket på reningsteknik, de äger bland annat H+H i Tyskland som sysslar med SOx och NOx-rening. För vår del innebär det att vi kan få till en hel del synergieffekter.

Ni fick ett pris i Norge nyligen, vad var det?

– Vi har utsetts till årets grundare i Norge 2014, Green Tech Marine är registrerat i Norge och huvudkontoret ligger där. Priset fokuserar på innovation och vi vann i konkurrens med 450 företag. Det känns fantastiskt kul och är ett bevis på att vi gör något väldigt bra.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.