Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag | Utbildning

Hallå där, Rasmus Blomqvist!

Hallå där, Rasmus Blomqvist – sjöfartsstudent på Chalmers som nyligen blivit utsedd till Årets teknolog 2012.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ll Årets teknolog 2012.

Varför har just du blivit utsedd till Årets teknolog 2012 på Chalmers? 

– Dels är det för att jag varit engagerad i Sjösektionen i flera år där jag bland annat var ordförande i två år. Men framförallt är det för att jag förra året var med om att locka hit infrastrukturministern till att träffa oss sjöfartsstudenter här på Chalmers, vilket blev väldigt lyckat.

Berätta – hur gick det till? 

– Det började med att vi 2011 skickade brev till samtliga riksdagspolitiker där vi frågade dem vad de vill med svensk sjöfart. Efter det hade vi en fortsatt dialog med Catharina Elmsäter-Svärd och på våren förra året bjöd vi in henne till Chalmers för att berätta för henne om problemet med att det finns för få praktikplatser. 

Och det gav tydligen resultat? 

– Ja, det slutade med att regeringen i höstas beslutade att tillsätta 2,25 miljoner till Chalmers och Kalmar som är särskilt avsedda för praktikanternas mönstringsresor till fartyg som går under utländsk flagg. Så visst gav det resultat, även om vi inte kan ta åt oss hela äran.

Hur känns det att bli Årets teknolog nu då? 

– Det är förstås jättesmickrande, inte minst efter att jag läst nomineringarna från eleverna. Om jag vann några pengar? Ja, jag fick ett resestipendium på 10.000 kronor vilket kommer väldigt lägligt. Flickvännen och jag har nämligen pratat om att resa till Sydamerika  till hösten. 

Har du hunnit bli klar med skolan tills dess? 

– Ja, jag blir färdig nu till våren. Det som återstår är jag ska finslipa på mitt exjobb plus att jag har en muntlig tenta kvar. Sen ska jag ut på min sista praktikperiod och när jag är tillbaks från den i slutet av maj så är jag färdig och ska börja söka jobb.     

Var vill du helst jobba? 

– Jag vill ut och segla som styrman så fort som möjligt, sen får jag se vad händer sedan framöver. Genom mitt engagemang i studentkåren har jag ju byggt ett enormt kontaktnät i branschen, vilket förstås är en stor fördel när jag nu ska ut och jobba. Så även om jobbet i Sjösektionen har gjort att utbildningen tagit längre tid än planerat så är det verkligen inget jag ångrar med tanke på allt positivt det också har inneburit. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]