Pia Berglund, ny vd för Sveriges Redareförening.

Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag

Hallå där, Pia Berglund!

Hallå där, Pia Berglund – ny vd för Sveriges Redareförening.

Var det enkelt att tacka ja när du fick frågan om att ta jobbet?

– Jag fick fundera på om jag skulle kunna vara med och påverka samhället i den här nya positionen, och det tycker jag verkligen att jag kan. Redareföreningen är en väldigt bra plattform. Det finns en otrolig sakkunskap hos föreningen och hos medlemmarna.

Du har 15 år på Sjöfartsverket och Transportstyrelsen bakom dig – är det ett stort steg att ”byta sida”?

– Jag tycker inte att det känns som ett stort steg eftersom jag känner att alla vill i princip samma sak: redareförening, facket, myndigheterna och departementet. 

Svensk sjöfart för en tynande tillvaro, vad är den svenska sjöfartens stora problem?

– Den är för osynlig. Folk vet inte om att den finns. Vi måste få ut budskapet att svensk sjöfart är bra sjöfart. 

Du blir Redareföreningens första kvinnliga vd, i en mansdominerad bransch. Hur tror du att det kommer att bli?

– Jag förstår ju att det finns ett symbolvärde i att rekrytera mig men jag har varit tydlig med vad det innebär. Jag frågade redan under rekryteringen: ”Är branschen redo att ha en ung tjej på den här posten, förstår ni vad det innebär?” För jag är sådan till min person, jag säger emot om jag tycker att det behövs och jag har fått ett varmt välkomnande.

Läs en längre intervju med Pia Berglund i nästa nummer av Sjöfartstidningen, ute den 21 februari.

Kommentarer

 • Anonym

  Stå på dig annars så gör någon annan det 🙂

 • Erik

  Kul med en kvinna som lotsar(:)) in branschen i framtiden!

 • Dennie

  Äntligen någon som profilerar att sjöfarten behöver synas mer i samhället. Alldeles för många i vårt avlånga land tar transporterna förgivet. Miljövänligt, kostnadseffektivt, men svenskt? Om fler ställer krav kanske vi kan vända denna dystra trend.

 • Anonym

  ja värre än tidigare kan väl knappast svensk sjöfart bli, eller? Jeppe.

 • Henrik

  Osynlig ar ju en stark underdrift. Enda gangen man kan lasa om nagot som ror svensk sjofart i vara dagstidningar ar nar ”redardrottningens” travhastar lyckas i nagot lopp.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.