Fotograf: Robin Mayr

Kategori: Container | RoRo | Specialfartyg

Hallå där, Oskar Sörnäs!

Hallå där, Oskar Sörnäs – nyutexaminerad sjökapten vid Sjöfartshögskolan i Kalmar och projektledare för branschdagarna Career Event 2013 som arrangeras på skolan den 10 och 11 april. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]å skolan den 10 och 11 april. 

I dag startar Career Event 13, hur känns det!? 

– Det känns jättebra och väldigt spännande. Det är nästan som en förlossning där man bara går och väntar på att det hela ska börja.

Det har varit mycket jobb för er sex avgångselever i projektgruppen, förstås? 

– Ja, vi har varit igång i snart ett år nu och började redan förra sommaren med att boka upp lokaler och liknande. Under senhösten började vi ta kontakt med företag och organisationer som vi ville ha med, och efter det har vi bland annat haft mycket jobb med att få in rätt material och rätt bilder från utställarna. 

Hur många utställare blir det? 

– Vi har 47 stycken utställare anmälda. De flesta är rederier och andra företag men vi har också en del organisationer och myndigheter. Bland annat är Skatteverket med, vilket känns väldigt bra. De kommer till exempel att kunna svara på frågor om hur det är att jobba utomlands och hur man då gör med skatten – något som är vit fläck för många studenter. Även Arbetsförmedlingen Sjöfart är med för att informera om arbetsmarknadsläget.

Och så har ni ett antal föreläsningar inbokade?

– Ja, schemat är fulltecknat vilket innebär att vi har ett tiotal halvtimmeslånga föreläsningar inbokade parallellt med att själva eventet pågår.  

Vilka är det som föreläser? 

– Det är rederier och andra företag som i korthet kommer att presentera sin verksamhet, så för besökarna blir det som ett smörgåsbord där man plocka det man vill ha. 

Hur är intresset bland studenterna inför branschdagarna? 

– Intresset är förstås större ju längre du har kommit i din utbildning. Går du i ettan är det ju väldigt långt tills du ska söka jobb och då går du kanske dit mest för att skaffa dig lite allmän information. Men går du i fyran så blir det mer vanligt att man pratar med utställarna, lämnar över sitt cv och kanske hör av sig igen om några veckor om det hela verkar intressant.

Är det många som får jobb via Career Event?

– Ja, det vet vi att det är. Jag och några andra gjorde nämligen ett exjobb där vi ställde just den frågan till förra årets avgångsstudenter, och det visade sig då att hela 15 procent hade fått jobb direkt via Career Event – trots det dåliga läget i branschen.

Du är själv nybliven sjökapten, då måste det väl vara perfekt att jobba som projektledare för ett sådant event?

– Ja, det är såklart ett väldigt bra tillfälle att knyta kontakter. För egen del siktar jag på att få jobb på en oljetanker, så vi får väl se hur det går.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]