Fotograf: Arkivbild: Anna Lundberg

Kategori: Säkerhet

Hallå där, Mikael Lindmark!

Hallå där, Mikael Lindmark – ombudsman på Seko Sjöfolk, som förbereder det tredje branschmötet mot trakasserier.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]mötet mot trakasserier.

Bakgrund: Det första mötet mot trakasserier hölls i januari på Sjöfartshögskolan i Kalmar, där gruppen bakom #metoo-uppropet #lättaankar bland annat visade en film med vittnesmål från ombordarbetande kvinnor. Det andra mötet hölls på Sjöhistoriska museet i Stockholm i mars. Det mötet var öppet för alla i branschen och inbegrep både seminarier och workshops. Ett resultat av mötena var bildandet av en branscharbetsgrupp som Mikael Lindmark och Carolina Kihlström på Svensk Sjöfart projektleder.

Vad heter mötet i augusti?

– Vårt seminarium går under hashtaggen #Vågrätt – en sjöfart utan trakasserier.

Vilket datum, vilken tid och vilken plats blir det?

– Det blir ju den 30 augusti, vid lunch, på Folkets Hus vid Olof Palmes Plats i Göteborg.

Hur ser programmet ut?

– Vi börjar med en mingellunch. Första talaren på seminariet blir Charlotte Signahl, hon kommer att prata om genus och trakasserier utifrån det perspektivet. Hon är ett rätt så välkänt namn inom feministkretsar. Hon gör det på ett mycket humoristiskt sätt. Efter fikapausen blir det en man som heter Göran Persson. Han är förändringskonsult som jobbar mycket med företag och ledningsgrupper. Honom har jag bett prata om hur förändring påverkar grupper och branscher, vad vi som bransch ska tänka på när vi nu går in i en sådan här förändringsprocess, hur hanterar vi människorna som inte vill förändras, hur får vi med dem? Så det blir en jämställdhetsföreläsning och en som handlar generellt om förändring och förändringsprocesser. Jag skulle vilja avsluta med att skicka över stafettpinnen till nästa organisation, och jag hoppas på att vi kan få någon som vill göra det. För det skulle vara tråkigt om de här seminarierna stoppade nu när vi har fått upp tempot.

Så det finns inget fjärde branschmöte planerat ännu?

– Nej, arbetsgruppen jobbar vidare med sina möten, men inget seminarium.

Vilka är inbjudna till det här seminariet och hur hittade ni dem?

– De som är inbjudna är alla i sjöfartsbranschen – det är ett öppet möte. Sedan har vi också gått ut med riktad inbjudan, framför allt till våra förtroendevalda och skyddsombud som vi jättegärna ser att de kommer. Vi har ett maxantal på 200 personer på mötet, vi har i dagsläget ungefär 50–60 anmälda, så vi har gott om plats kvar. Vi har lite för få rederitjänstemän, jag hade gärna sett att fler kommer. Silja och Stena är bra representerade, men vi har fått signaler från vissa rederier att detta inte är en prioriterad fråga.

Ni har satt av en ordentlig budget för mötet, vad går pengarna till?

– Vi skyr inga medel och vi tänker spendera pengar på att göra vår del av arbetet för att rätta till problem som finns inom sjöfarten. Sen kommer väl mycket av pengarna gå till att betala våra förtroendevaldas förlorade arbetsförtjänst.

Varför ville just Seko Sjöfolk vara värd för det här mötet?

– Därför att vi är väldigt angelägna om att vara en spelare i att rätta till problemet. Vara en del av förändringen.

Vad är syftet med de här branschmötena?

– Som jag ser det är det en vitamininjektion in i arbetet, för att hålla arbetet uppe och glöden igång och för att alla ska få en möjlighet att veta vad som händer i arbetsgrupper och lokalt i rederier, det kommer sällan ut till de andra och därför ar det viktigt med de här öppna mötena.

Vad är syftet med just det här mötet som det tredje i ordningen, om du jämför med de tidigare två?

– Det är kanske att det kommer ut lite mer konkret som visar på vad man kan göra. Mer konkret om vilka effekterna kommer att bli, då tänker jag på förändringskonsulten Göran Persson. Vi kommer ju framåt hela tiden, detta är ytterligare ett steg. Som jag har sagt flera gånger tidigare, det kommer att ta lång tid.

Har ni något på gång i Almedalen?

– Nej, inget #vågrätt-relaterat, vi lägger kraften på den 30 augusti. Men tre från Seko Sjöfolk kommer att vara i Almedalen, det är Peter Skoglund, Jonas Forslind och Amanda Mogensen.

Fotnot: Den som vill anmäla sig till seminariet kan göra det här.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]