Fotograf: Marinspect

Hallå där, Mattias Malmberg!

Hallå där, Mattias Malmberg, vd för och ägare till Marinspect som kliver fram och blir huvudsponsor för Swedish Maritime Day 2015. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]sponsor för Swedish Maritime Day 2015. 

Vad är Marinspect för ett företag?

– Vi har funnits i snart tre år och vi hjälper sjöfarten med att serva och certifiera säkerhets- och lyftutrustning ombord. Främst är det livbåtar och lyftkranar samt försäljning och installation av vajrar.

Vem eller vilka står bakom företaget?

– Det är jag som driver företaget men äger det tillsammans med min fru. Jag är maskiningenjör i botten och har arbetat med kranar och livbåtar sedan 2006. Dessförinnan jobbade jag bland annat med att sälja lyftutrustningar och vajrar. Vi startade Marinspect i april 2012 efter att jag sagt upp mig från mitt dåvarande arbete.

Ville du starta eget i stället?

– Nej, jag hade faktiskt inte en tanke på det. Men när jag ringde runt till kunderna jag jobbat med och raggade jobb, frågade flera av dem om jag inte skulle starta eget i stället.

Lite av en slump alltså?

– Ja, med ett sådant stöd som jag fick kändes det plötsligt självklart att prova. Nu efter nästan tre år funkar allting, rutinerna är på plats och vi har ett dataprogram som både underlättar vårt arbete och låter kunderna komma åt sina certifikat on line. Nu kan kunderna dela certifikat med flagg, klass eller klienter i realtid. Idag är det jättekul att gå till jobbet varje morgon.

Har det varit mycket jobb innan du kom så här långt?

– Från början gjorde jag allting själv, men idag är vi drygt tio personer och jag har just anställt en jätteduktig serviceledare, så jag slipper den biten. Nu har jag mer tid att fokusera på kunder och verksamheten.

Ni utfärdar certifikat, då måste ni vara auktoriserade?

– Ja, vi har auktorisation av en rad flaggstater, klasser och tillverkare och gör både årliga besiktningar och femårsbesiktningar. Förutom en hel del service och underhåll av utrustning ombord.

Något aktuellt på gång just nu?

– Ja, vi har vårt största uppdrag hittills med att uppgradera Stena Germanicas alla utlösningskrokar till livbåtarna så de uppfyller de nya SOLAS-kraven. Samtidigt gör vi en femårsöversyn med bland annat provbelastningar på alla dävertar, vinschar och vajrar nu när hon ligger på varv i Gdansk.

Och nu visar ni upp er som huvudsponsor för Swedish Maritime Day?

– Ja, det är först nu vi känner oss redo att berätta för hela branschen om att vi finns och om vårt koncept för säkerhet ombord. Då är Swedish Maritime Day, som är ett viktigt forum för sjöfartsnäringen, ett jättebra tillfälle.

Fotnot: Swedish Maritime Day hålls i år den 20 april på Svenska Mässan i Göteborg och samlar hela det maritima klustret – näringsliv, forskning, politiker, offentliga institutioner och intresseorganisationer.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Anonymous

  Bra Jobbat Mattias!

 • Eva Errestad

  Gött mos!

 • Pelle Ekelund

  Lycka till i framtiden Mattias!!

  • Per Ekelund

   Skriv en kommentar…Jag har inte skrivit detta
   Pelle Ekelund

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]