Fotograf: privat

Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart | Säkerhet

Hallå där, Johan Svanberg!

Vi pratade med Johan Svanberg, befälhavare på Stena Saga, som berättar om den dramatiska räddningen av två fiskare i en flotte utanför Skagen tidigt på onsdag morgon.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]idigt på onsdag morgon.

Ni räddade någon igår, stämmer det?

– Det var när vi var på väg neråt från Oslo till Fredrikshamn, nord på Skagen, då fick vakthavande styrman och matros syn på en röd nödraket. De rapporterade det till Lyngby radio och stävade mot nödraketen. Då kom det en nödraket till. De kallade upp mig på bryggan. Vi hade inte hört något på radion, det var bara nödraketerna. Sedan kom en tredje nödraket. Vi fortsatte och hade kontakt med Lyngby radio. Det var andra fartyg som också började närma sig. Rätt som det var såg vi ljuset på flotten och då beslutade vi att sjösätta vår fast rescue boat. Det var ett gränsfall, det blåste 15 meter väst sydväst, men vi sjösatte FRB:n och plockade upp de två fiskarna som låg i en flotte.

Hur länge hade de legat där?

– Jag tror inte de hade legat i vattnet alls länge. När vi fick se den första nödraketen var vi inte så många mil ifrån dem. Det var en båt som heter Lis Katrine från Hvide Sande. De berättade för oss att rätt som det var, var maskinrummet fullt med vatten, så det var bara att ta på sig överlevnadsdräkt och kasta sig i flotten, det var det de hann. En [dansk räddnings-]helikopter kom och vinschade upp dem från oss. De hann bara få en kopp kaffe och torra kläder av oss, sedan bar det vidare till lasarett.

Verkade de må bra?

– Med tanke på vad de hade gått igenom så tycker jag att de verkade må förvånansvärt bra. De var väldigt lugna och sansade.

Såg ni deras fartyg?

– Vi såg aldrig deras fartyg, jag tror att det redan hade sjunkit. Vi såg bara flotten. Det hela var snabbt expedierat, för 04.33 såg vi första nödraketen. 05:15 var de ombord på Saga. 05:43 var helikoptern på väg i land med dem.

Vad tänkte du i situationen när ni såg nödraketerna?

– Det som jag kände var svårast och som jag grunnade mest på det var att utsätta sin egen personal för risk. Eftersom det blåste 15 meter och det var en våghöjd som låg runt två och en halv meter – då närmar man sig den gränsen när man kanske ser på andra sätt att rädda dem. Men vi tyckte ändå att sjön var såpass okej så att det gick, och det var inga problem när vi gjorde det.

Hur många är man på FRB-arna?

Det är alltid tre man som går ut tillsammans. De går ju FRB-kurser och vi övar med FRB-arna. Det är väldigt fina båtar, så det är ingen fara med det, utan det är just när man ska kopplar i och ur, det är där risken ligger. Men det gick bra, och det var skönt när vi fick ombord dem. Man kanske tycker att man kan vänta, men man vet ju inte hur de mår i flotten, de kan ju vara skadade och behöva omedelbar hjälp.

Vad bra det gick!

– Besättningen var väldigt duktig, så det var roligt att se att all övning ger färdighet. De var skönt att fiskarna mådde så bra också, de kunde gå själva upp till bryggan och upp till helikoptern.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]