Kategori: Arbetsmarknad | Utbildning

Hallå där, Jesper Iversen!

Hallå där, Jesper Iversen – fjärdeårsstudent på sjökaptensprogrammet vid Sjöfartshögskolan i Kalmar och projektledare för årets Career Event. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]r årets Career Event. 

Imorgon börjar årets Career Event – hur är läget så här en dag innan? 

– Det pendlar från att man känner sig lugn och trygg med allt, till att man plötsligt får panik och tror att man har glömt något. Men totalt sett är allt bra och under kontroll. 

Är det lika många utställare som vanligt? 

– Ja, vi har väl 51 eller 52 utställare i år, vilket är fullt normalt. Förutom rederier och företag kommer till exempel Sjöfartsverket, Skatteverket, Försäkringskassan och Sjöbefälsföreningen. Det är en stor blandning på våra utställare.

Någon särskild utställare du kan berätta om? 

– Vi har ju en utbildning för drifttekniker här på skolan så vi har försökt få hit företag från driftsbranschen också, till exempel Karlshamn Kraft och Kalmar Energi – det vill säga landfasta företag kan vara perfekta också för våra sjöingenjörer om de vill gå iland om några år. 

Ni anordnar ju även ett antal föreläsningar under de två dagar eventet pågår – vad har ni på gång där?   

– Bland annat kommer Sjöfartsverket att hålla två spännande föreläsningar, dels en om deras Kombitjänst Lots, dels en om projektet MonaLisa. Just Kombitjänst Lots-föreläsningen ska jag själv gå och lyssna på, den verkar väldigt intressant – det handlar om att man som lots inte bara jobbar som lots utan också har andra uppgifter till sjöss. Det kanske är ett jobb som kan bli aktuellt när man har har jobbat några år. Sen ska det bli kul att höra om MonaLisa-projektet också, det är något som åtminstone jag inte har koll på hur det funkar. 

Något mer? 

– Ja, Sjöbefälsföreningen kommer att ha en föreläsning om Manila-avtalet, vilket är något som länge har efterfrågats av oss elever. Det handlar ju om sådant som är väldigt relevant för oss som är gröna, så den kommer nog många att gå på. 

Hur många besökare räknar ni med? 

– Mellan 700 och 900 tror vi kommer totalt. Det är främst elever på skolan, men också en del tidigare studenter. Sedan till banketten på onsdagskvällen så är 170 stycken bjudna, det är alla våra utställare plus de som varit med och jobbat. Vad vi ska bjuda på för mat? Nja, menyn är lite hemlig, men det blir riktigt gott – det kan jag absolut lova.

Har det varit mycket jobb för er i projektgruppen? 

– Ja, särskilt nu mot slutet även om vi faktiskt började jobba med årets event direkt efter förra årets branschdagar. Men det har varit otroligt kul och man lär sig samtidigt väldigt mycket, både vad det gäller ekonomi, planering och hur man knyter kontakter med folk. 

Och för er i projektgruppen måste det väl vara en extra bra möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare? 

– Absolut, det är guldläge för oss att skaffa kontakter. Själva har jag bara några månader kvar på sjökaptensprogrammets fjärde år, så jag tänker absolut använda de här dagarna till att få jobb någonstans. Det är ju nu man har chansen att träffa folk man tidigare bara har mailat eller pratat i telefon med i samband med att man varit ute på sina praktikbåtar.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]