Fotograf: Pierre Adolfsson

Kategori: Folk/företag | Hamn/Logistik | Politik

Hallå där, Erik Froste!

Hallå där, Erik Froste, vd på Södertälje Hamn som är en del av Ostkusthamnar i samverkan (OHS), och som kommer vara på plats under Almedalsveckan nästa vecka.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ara på plats under Almedalsveckan nästa vecka.

Nu är det snart dags för Almedalsveckan, och OHS kommer hålla i ett seminarium. Vad kommer det att handla om?

– Under vårt seminarium ”Kan sjöfarten minska bilköerna?” kommer vi försöka se på sjöfarten som en del av svensk infrastruktur. Inte bara som ett trafikslag. Vi kommer bortse från olika flaggor och annat och prata om vikten av en fungerande infrastruktur för samhällsekonomin.

Varför är det viktigt att se det på det sättet?

– Vi ser idag att svensk infrastruktur inte följer utvecklingen i landet. Tågen går knappt en hel vecka utan problem, även utan snö. Och det är väldigt mycket enklare att ringa en lastbil än ett fartyg. Vi vill inte bara förespråka att lyfta allt gods till sjöfarten. Vi ser det istället som att alla transportslag är viktiga för att vi i fortsättningen ska kunna ha industrier över hela landet.

På vilket sätt kan man förbättra infrastrukturen?

– Det är en stor fråga som inte löses över en natt. Men vi vill föra upp frågan på bordet. Och vi vill få politikerna att inse att alla trafikslag behövs. Och att mycket gods kan flyttas över till sjöfarten för att underlätta för lastbilar och tåg. Men för det krävs styrmedel och en del obekväma beslut från politikernas håll.

Vad hoppas du att Almedalsveckan ska generera för samtal?

– Det vi pratar om är något som det har pratats om länge. Men vi står på oss och vill lyfta frågan till en samhällsekonomisk och miljömässig nivå. För som det ser ut idag når vi inte de samhälleliga och miljömässiga målen, vi är inte ens i närheten. Vi måste jobba smartare och mer tillsammans, inte bara rederier och hamnar, utan alla transportslagen tillsammans med kommuner, landsting och staten.

OHS är en sammanslutning av elva hamnar på ostkusten. På vilket sätt arbetar ni med de här frågorna?

– Vi representerar alla större hamnar från Kalmar i söder till Piteå i norr. Och vi har gått samman för att kunna informera och överföra information om sjöfarten som en viktig del av infrastrukturen och som en möjlighet för att förbättra densamma.

Vilka andra viktiga frågor hoppas du kommer upp under Almedalsveckan?

– Inlandssjöfarten är en intressant fråga. Jag tror inte att den är lösningen på jobbproblemet. Vi har inte riktigt kompetensen ännu. Men att lyfta ämnet är viktigt. Och genom att låta politiker få upp ögonen för det kan vi få kommuner, landsting och stat att styra sina upphandlingar mot att använda inlandssjöfarten som ett alternativt transportsätt. Och på det sättet kan vi bygga upp kompetensen kring det, här i landet.

Några andra tips inför veckan?

– Gå på något helt annorlunda. Besök något seminarium eller liknande som inte handlar om sjöfart. Jag har gjort det tidigare år och det hjälper en att få upp ögonen och vidga sina vyer.

Almedalsveckan pågår 28 juni–5 juli. Sjöfartstidningen kommer vara på plats och rapportera från söndag till onsdag då de flesta sjöfartsrelaterade arrangemangen pågår.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]