Fotograf: Transportföretagen

Kategori: Utbildning

Hallå där, Caj Luoma!

Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning hos Transportföretagen, deltar i arrangemanget av en elevdag den 2 september på Donsö, dagen innan Donsö Shipping Meet kör igång.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ipping Meet kör igång.

Vad är ”dag noll”?

– Tillsammans med det kluster av sjöfart som finns i regionen vill vi få ut så många elever som möjligt till Donsö. Dessutom kommer mängder av yrkesvägledare finnas på plats och även media. Genom att besöka dagen hoppas vi att de ska få en bild av vad sjöfarten står inför och vilka behov som finns framöver när det gäller rekrytering. Totalt samlas ett 30-tal utställare från såväl den landbaserade sjöfartsbranschen som den vattenbaserade.  Hela bredden finns synliggjord.

Varför är det viktigt för elever och ”syvare” att komma ut på fältet?

– Man får inte en förståelse bara av att sitta i ett konferensrum och lyssna, här ges i stället möjligheten att gå runt själv och prata med utställarna och skapa en egen bild som är representativ.

Hur många besökare räknar ni med?

– Det är i dagsläget knappt 2.000 elever och syvare som kommer att besöka Donsö där de tas emot av cirka 180 lotsar, det är en enorm logistisk apparat. Näringslivet på plats ska verkligen berömmas för sitt arbete både vid Sjöfartskonvojen och vid detta event. Utan dem hade det inte varit möjligt att genomföra. Det engagemang som jag upplevt inom sjöfarten är unikt.

Det blir ministerbesök också?

– Ja, utbildningsminister Anna Ekström deltar under dagen. De signaler hon skickar är av stort värde för oss. Vi hoppas att hon genom besöket kommer att få en bättre bild av sjöfarten och vad vi behöver. Det är ju inte så att en utbildningsminister har svårt att fylla sin kalender så vi är oerhört tacksamma över detta värdefulla besök.

Vad tror du att ni kan åstadkomma med detta initiativ?

– Elevdagen på Donsö är ett av flera event under sommaren och det är en del i ett långsiktigt arbetet med att stärka rekryteringen. Effekterna är viktiga men ofta kortsiktiga. Vi hoppas att många söker sig till sjöfarten, förhoppningen är att vi ska se uppgångar i vår statistik till olika delar av utbildningssystemet. Men, vi måste fortsätta att nå de yngre och arbeta långsiktigt med återkommande typer av aktiviteter.

Vad händer om sjöfarten inte hittar kompetens?

– Då är det framför allt företagen i branschen som påverkas. Om de inte hittar personal i den omfattning som krävs innebär det att arbetstillfällen går förlorade och flyttas utanför Sveriges gränser. Det är inget som varken företag, samhälle eller regering välkomnar. Skalar du upp de effekterna får vi problem med sjötransporter på sikt.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]