Kategori: Folk/företag

Hallå där, Berit Blomqvist!

Hallå där Berit Blomqvist, vd för Sveriges Skeppsmäklareförening, och initiativtagare till Sjöfartens Entreprenörsdag som arrangeras i Göteborg den 23 maj.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] i Göteborg den 23 maj.

Nu är det en knapp vecka kvar till sista anmälan, måndagen den 16 maj, vilka är dina förväntningar?

– Jag hoppas att det ska bli en positiv dag och att det kommer mycket folk. De företag som vill skicka tre personer behöver bara betala för två. Den här dagen är inte bara för vd, vem som helst inom sjöfarten som vill inspireras av positiv energi är välkommen. Vi behöver våra entreprenörer och kan vi lära oss något av dem är det ännu bättre. Hur är de och vad är det som driver dem? Men den här dagen är inte bara för anställda och företagare, utan även för studenter på Chalmers och Handels.

Hur många gånger har Sjöfartens Entreprenörsdag arrangerats?

– Det här blir tredje gången. Första gången var 2009 och därefter 2013. Man kan inte ha detta varje år. Eftersom sjöfarts- och logistikstudenterna går tre år så känns det som att man ger alla en chans att vara med om dagen arrangeras vart tredje år.

Hur kom du på idén?

– Egentligen fick jag idén när Maersk köpte Broströms, det kändes då som att vi måste börja lyfta entreprenörsskapet inom sjöfarten. Jag ville ha en dag där man sätter entreprenörsfrågorna i fokus och det var viktigt att redan från början även få med studenterna, vår framtid. Dagen är gratis för studenterna; alla som betalar en deltagaravgift också betalar för en student kan man säga. För företag och privatpersoner kostar det 300 kronor att delta. Entreprenörsdagen är ett samarrangemang mellan universiteten, Sjöfartstidningen, Svensk Sjöfart och Skeppsmäklareföreningen.

Vad är då priset Ung Sjöfartsentreprenör som ni ska dela ut?

– Förra gången tog vi ett steg till då vi utlyste tävlingen Ung Sjöfartsentreprenör. Vi delar ut 50000 kronor, vilket motsvarar grundplåten till ett aktiebolag. Men det bästa är att vinnaren också får två mentorsluncher med dom fem som finansierar priset. Det är också samma fem personer som utgör juryn. I år är de Jonas Backman på Sirius, Lars Höglund på Furetank, Carl-Johan Hagman på Stena, Eric Hjalmarsson på Thor Shipping & Transport och David Kristensson på Northern Offshore Services. Jag är mycket stolt över att vi fått fem nya personer som står bakom priset, och att alla jag frågat ställt upp direkt.

Är det svårt att hitta unga entreprenörer inom denna bransch?

– Det är alltid lite nervöst innan man vet om vi har några kommande entreprenörer inom shipping. Vi fick i år in några stycken och tog ut tre finalister. Priset har blivit en väldigt viktigt del av dagen.

Du har alltid lyckats få intressanta talare, kan du ger några exempel på vem som deltar i år?

– Det är viktigt att komma samman och lyfta dom positiva exempel som finns i branschen. Stena Lines vd Carl Johan Hagman, som i år är öppningstalare, kommer att prata om entreprenörernas ansvarstagande för miljö- och klimatpåverkan och Lars Höglund, vd på Furetank är inne på samma linje. Jag har också alltid försökt hitta kvinnliga entreprenörer och tyckt att det varit svårt. I år har vi Lena Apler, som inte alls har med sjöfart att göra men som två år i rad utsetts till Sveriges mäktigaste kvinnliga entreprenör och Lena Lindblad som är forskare inom medicin och har tagit fram effektivare och mer miljöanpassade bottenfärger. Det ska bli spännande att höra deras historier. Men det är klart att allra stoltast är jag över att infrastrukturminister kommer!

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]