Berit Blomqvist är en av arrangörerna bakom återinvigningen av Krigsseglarmonumentet i Göteborg den 6 juni.

Fotograf: Fredrik Davidsson

Hallå där, Berit Blomqvist!

Hallå där, Berit Blomqvist – vd för Skeppsmäklareföreningen och drivande bakom evenemanget den 6 juni då Krigsseglarmonumentet i Göteborg återinvigs på ny plats.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tet i Göteborg återinvigs på ny plats.

Vad är det som händer den 6 juni i Göteborg?

– Krigsseglarmonumentet invigdes 1997 och måste nu flyttas från Stenpiren till torget framför Barken Viking. De vill vi uppmärksamma. Liksom den informationstavla som Stiftelsen Sveriges Sjömanshus låtit göra för att allmänheten i all framtid ska förstå de umbäranden som monumentet symboliserar.

Händer det något mer?

– Det händer en hel del för både äldre och yngre. Flottans Musikkår spelar, visgruppen KAL sjunger sjömansvisor och blivande sjömanskockar serverar varmkorv som man kan dricka färskt lättöl från göteborgsbryggeriet Ocean till. Och eleverna vid Ester Mosessons gymnasium har bakat tårtor med fartygsmotiv i marsipan och serverar kaffe. Men det är också flera andra som ska tala, bland annat Svensk Sjöfarts vd Pia Berglund, Sjömanskyrkans präst Ib Pihlblad och 97 år gamle Rune Dahlstrand som arbetade som barberare ombord på Gripsholm under Andra världskriget. Och så återinvigs ju Krigsseglarmonumentet av landshövding Lars Bäckström.

Berätta mer om marsipanbåtarna!

– En av marsipanbåtarna föreställer Johnsonfartyget Argentina som den 15 juni 1942 avgick från Santos i Brasilien med kaffe, ris, bomull, oljekakor och styckegods till Göteborg. Den 6 juli sprängdes Argentina av en mina och sjönk på mindre än tre minuter strax utanför norska kusten. Några av dem som överlevde hade redan före minsprängningen gått i livbåtarna för att försöka rädda nödställda från det likaledes svenskflaggade fartyget Uddeholm. En av männen i de utsatta livbåtarna fick sedermera en son som idag arbetar som lärare i historia på just Ester Mosessons gymnasium.

Varför är det viktigt att uppmärksamma Krigsseglarmonumentet?

– För att sätta fokus på de krigsseglare som var med och skötte vår handel under andra världskriget. Av dem som seglade under svensk flagg kom 1.400 aldrig hem igen, de gick till botten med sina 200 fartyg och ytterligare 600 svenskar förliste med andra flaggors fartyg. För dem som överlevde minor och torpeder blev sjöresan oftast både längre och svårare än någon trott vid påmönstring. Det var tack vare dessa män och kvinnor som vi kunde upprätthålla ett minimum av handel. Några av dem hade dock ett annat syfte med sin sjötjänstgöring. Tusentals krigsfångar utväxlades mellan USA, Japan och Europa tack vare Gripsholm och de svenska sjömän som skötte transporterna för Röda Korsets räkning. I år firar vi 70 år av fred i Europa. 

Vill ni något mer med firandet på lördag?

– Ja, vi vill visa upp dagens livskraftiga sjöfart, för att alla vi svenskar ska förstå att även dagens sjöfart är viktig för att bibehålla vårt välstånd. Vi vill också samla näringen och sprida en känsla av samhörighet inom sjöfarten i Göteborg. Alla är välkomna till Lilla Bommen utanför Barken Viking klockan 11:30 på lördag, oavsett om man är aktivt seglande eller landanställd, student eller pensionär, familj eller bara sjöfartsintresserad.

Hur många tror du kommer dit?

– Vi räknar med att cirka 300 personer ska ta sig dit.

Programmet den 6 juni 11.30 – 13.30, vid Lilla Bommen, utanför Barken Viking:

11.30: Flottans Mäns Sångkör underhåller och blivande sjömanskockar serverar varmkorv och göteborgsbryggeriet Oceanens lätta färsköl därtill.

12:00: Den legendariske sjömansprästen Krister I:son Lundin tystar sorlet och den nuvarande sjömansprästen Ib Pihlblad håller ett kort korum.

12.10 Rune Dahlstrand, 97 år, berättar om glädje och fasa under de fem år han arbetade ombord i Gripsholm som skötte alla utväxlingar under andra världskriget.

12.20 Landshövding Lars Bäckström återinviger monumentet och avtäcker den nya informationsplattan.

12.40 Pia Berglund, vd i Sveriges Redareförening, Jörgen Lorén, 1:e vice ordförande i Sjöbefäls-föreningen och Carl-Johan Hagman vd i Stena Line talar om behovet av vår svenska handelsflotta.

Senast 13.00 blir det sjömanssånger framförda av visgruppen KAL och servering av kaffe och tårtor med fartygsmotiv, gjorda av eleverna ute på Ester Mosessons gymnasium. 

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Pia Berglund, VD Svensk Sjöfart

    Det är viktigt att hedra dessa havets hjältar som offrade sina liv för landets försörjning. Sjömän då och nu utför ett otroligt viktig och många gånger väldigt tufft arbete.

  • Ferdinand

    Ska vara extra ordinära ting som hindrar en sjöfartsintresserad person att komma till detta fina evenemang på lördag.
    Vilken tur för svensk sjöfart och sjöfartshistoria att vi har sjöfartsprofilen Berit Blomqvist.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]