Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Fartygsutrustning | Skeppsbyggnad

Grönt ljus för lättviktskomposit på fartyg

En brännbar, fiberarmerad lättviktskomposit har för första gången godkänts enligt SOLAS för användning ombord på ett fartyg. I arbetet med kompositen har svenska forskare varit delaktiga.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]orskare varit delaktiga.

Lättviktskompositen som godkänts ska användas till lastluckor, och det är Panamas flaggmyndighet som nu har sagt ja till lastluckor i fiberarmerad plastkomposit som ersättning för stålluckor. De godkända lastluckorna har godkänts enligt SOLAS-regelverket och ska installeras på Panamax-bulkfartyget Nordic Odyssey som ägs av det danska rederiet Nordic Bulk Carriers AS.

Brandriskanalyser

Under arbetet med att ta fram kompositen har forskare från Statens Tekniska Forskningsinstitut (SP) deltagit med forskning och brandriskanalyser. Närmare bestämt uppges att man gjort ”den brandanalys i enlighet med Solas regel 17 som används för att visa hur man kan uppnå en brandsäkerhet som är ekvivalent med stålfallet”.

– Det finns många fördelar med lättviktskompositer jämfört med stål. Det är följsammare och löser problem med tätning och korrosion, och du kan ha en elektrisk motor till luckan istället för att behöva använda kranar. Dessutom är materialet lättare, vilket i sin tur minskar bränsleförbrukningen, säger Tommy Hertzberg, sektionschef och brandforskare på SP, till Sjöfartstidningen.

Kommersiellt projekt

Enligt Tommy Hertzberg har SP sedan 2004 varit inblandade i många olika projekt som syftat till att få fram en godkänd lättviktskomposit. Det aktuella projektet – som letts av en norsk grupp ihop med DNV GL och det japanska varvet Oshima där ombyggnationen ska ske – har dock varit speciellt eftersom det varit ett utpräglat kommersiellt projekt.

Dessutom resulterade projektet alltså i att en flaggstat för första gången godkände materialet, något som varit svårt eftersom alla SOLAS-regelverk baseras på stål.

Motstånd 

– Det är ett stort genombrott att en flagga nu godkänt kompositen. Att det är just Panama som godkänt kompositen är extra stort eftersom de flaggar in många fartyg av just Nordic Odysseys typ, säger Tommy Hertzberg och fortsätter:

– Det finns ett motstånd inom branschen mot att byta ut stålet mot lättviktskompositer. Det är en konservativ bransch där man förlitar sig på stålanvändning, vilket kanske inte så konstigt: man bygger sina fartyg i små serier, kanske två-tre åt gången. Och om du då experimenterar med ett fartyg och det går fel så kan det bli dyrbart. Därför finns det en rädsla för att experimentera, att det då inte ska fungera. 

IMO-arbete

Tommy Hertzberg berättar också att man från SP:s sida deltar mycket aktivt i den internationella korrespondensgrupp inom IMO som leds av Transportstyrelsen och som ska ta fram guidelines för hantering av brandrisker vid användandet av komposit på SOLAS-fartyg, och vars resultat ska redovisas vid en IMO-konferens i London i februari.

– Mycket av vårt arbete handlar om att lära klassningssällskap och flaggstaterna hur bra det här materialet här, och att det är lika säkert som stål. Skrovkonstruktionen är visserligen svår att ersätta, men annars har vi tittat på i stort sett all påbyggnad i våra projekt.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Anders Johnson

    Brännbar men samtidigt”brandsäkerhet som är ekvivalent med stålefallet” enligt SOLAS regel 17.
    Hur går det ihop?

  • Henke H.

    Det dar fick jag inte ihop heller. Samma fraga alltsa. Kanske kan Lars Andersson kasta mera ljus over detta??

  • Lasse Peterson

    Det finns redan ett fartyg i Sverige som är helt byggt i komposit och det är Ocean Surveyor om 514 brutto. Hon byggdes vid Båtcervice verft 1984 enl DNV cert. Hon flaggades in i svenskt register 1989 och är nyligen kontrollerad på Karlskronavarvet utan anm. Hon är byggd av polyester och glasfiber med förstärkningar i kevlar. Ett bra men dyrt material.

  • Anonymous

    SOLAS II-2, ”Steel or other equivalent material means any non-combustible material which, by itself or due to insulation provided, has structural and integrity properties equivalent to steel at the end of the applicable exposure to the standard fire test (e.g., aluminium alloy with appropriate insulation).”
    Skott ska vara av stål eller motsvarande, även dörrar i sådant skott. Vädertäta dörrar, godkända av klass, har funnits länge.
    Lastluckor nämns specifikt i SOLAS II-2 regel 7.1.4 avseende material. Så länge det finns fast brandsläckning i lastrummet finns inget uttryckligt krav på stålluckor. Det är om det saknas fast brandsläckning som annat än stålluckor vore en nyhet.

  • fred

    Allt brinner, även stål. Bara temperaturen är hög nog.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]