Fotograf: Stefan Nilsson/MHF

Kategori: Hamn/Logistik | Regelverk

Grönt ljus för alkobommar

Nu är det bestämt: alkobommar ska placeras ut i mellan tre och fem svenska hamnar.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]s ut i mellan tre och fem svenska hamnar.

Efter försöken med alkobommar i hamnarna i Göteborg och Stockholm har regeringen idag torsdag beslutat att införa bommar i ett antal svenska hamnar. Trafikverket har därför fått i uppdrag att förbereda införandet av anläggningar för nykterhetskontroll, det vill säga alkobommar, i tre till fem hamnar som bedöms lämpliga för detta.

”Mycket viktigt”

– Varje år dör 50 personer i alkoholrelaterade olyckor. Det är 50 personer för mycket. Mot bakgrund av detta är dagens beslut mycket viktigt. Arbetet för nykterhet på vägarna är en förutsättning för att komma närmre nollvisionen. Alkobommarna kommer även att bidra till att skapa ordning och reda på vägarna, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) i en kommentar.

Ska föreslå hamnar

Enligt regeringsbeslutet ska Trafikverket nu först föreslå lämpliga hamnar och sedan i samarbete med andra myndigheter ta fram lösningar för logistik kring och finansiering av alkobommarna.

Upphandlingen av anläggningarna ska sedan förberedas, och det hela ska därefter redovisas för Näringsdepartementet senast den 31 oktober i år.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]