Sjöfartens dag på Åland slog deltagarrekord.

Fotograf: Albin Dahlin

Kategori: Folk/företag

Grönt fokus på Sjöfartens dag på Åland

Utmaningarna med framtidens bränslen och vägen till fossilfrihet stod i centrum för diskussionerna under årets upplaga av Sjöfartens Dag på Åland.

När Sjöfartens Dag tog plats i Mariehamn på Åland märktes det att eventet är tillbaka på allvar efter pandemin. I år slog man deltagarrekord med 700 delegater och drygt 115 utställare är på plats.

Nya utsläppskrav sätter ramarna

Diskussionerna på i princip alla seminarier under dagen kretsade kring branschens väg mot koldioxidfrihet och vilka vägar som leder framåt för att möta nya internationella utsläppskrav. På årets Roro-Ropaxseminarium pekade Beatrice Erikson från Wallenius Wilhelmsen på de stora utmaningarna som branschen har att hantera just nu i form av geopolitisk instabilitet och global energikris.

Charlotta Åkre från SCA Logistics gav ett lastägarperspektiv.

Charlotta Åkre som är kommersiell manager på SCA Logistics berättade att nya miljökrav, ökade avgifter, högre bränslekostnader och ökade produktionsvolymer sätter ramarna för deras verksamhet just nu. Som Europas största privata skogsägare innehar SCA tre specialbyggda fartyg i ett roro-system, men att man inom ett antal år behöver investera i nytt tonnage, och därför följer utvecklingen på marknaden noga när det gäller exempelvis alternativa bränslen.

Finnlines satsar på passagerare

I höst storsatsar Finnlines på trafiken mellan Kapellskär-Åland-Nådendal med två nybyggen. Rederiets vd Tom Pippingsköld berättade om planerna med hybridfartygen Finnsirius och Finncanopus som till skillnad från många andras nybyggen drivs med dieselmotorer. För att få ner koldioxidutsläppen har man i stället satsat på energieffektivisering och batteripaket och landströmsanslutning.

Tom Pippingsköld, vd för Finnlines.

– Vi satsar mycket på optimering av driften, vilket gjort oss till den mest lönsamma roro-ropaxoperatören på Östersjön, säger Tom Pippingsköld till Sjöfartstidningen.

Läs mer om Sjöfartens Dag i Sjöfartstidningen nr 6-7