MoU signerat. Från vänster Viking Lines vd Jan Hanses, Åbo Hamns vd Jan Söderholm, Clara Lindblom (V) som är ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar och Magdalena Bosson, vd för Stockholms Hamnar.

Fotograf: Stockholms Hamnar/Joacim Clarin

Kategori: Hamn/Logistik

Grön korridor mellan Stockholm och Åbo

Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo hamn är överens om att skapa en grön sjöfartskorridor mellan Stockholm och Åbo. Målsättningen är att den ska vara helt fossilfri senast år 2035.
Det var i tisdags som de tre aktörerna formellt ingick ett partnerskap för att etablera en grön sjöfartskorridor mellan de två hamnarna. Partnerskapet ska fungera som en innovativ plattform för att utveckla skalbara lösningar för utfasning av fossila bränslen på sträckan.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]tisdags som de tre aktörerna formellt ingick ett partnerskap för att etablera en grön sjöfartskorridor mellan de två hamnarna. Partnerskapet ska fungera som en innovativ plattform för att utveckla skalbara lösningar för utfasning av fossila bränslen på sträckan.

– Klimatförändringarna sker här och nu och då är det viktigare än någonsin att ta konkreta steg för omställning. Vi vet att fler transporter behöver ske med tåg eller båt istället för bil och flyg och grön sjöfart spelar en stor roll i klimatomställningen av transportsektorn, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för Stockholms hamnar i ett pressmeddelandet.

Jan Hanses, vd för Viking Line, påpekar i pressmeddelandet att rederiet har rötter i den känsliga skärgården. Arbetet med att skydda och bevara Östersjön är enligt honom en del av Viking Lines DNA.

– Vi är ambitiösa föregångare i branschen och stolta över att tillsammans med Stockholms Hamnar och Åbo Hamn ta detta steg för att komma närmare helt fossilfria kryssningar och transporter på denna viktiga farled mellan Sverige, Åland och Finland, säger Jan Hanses i pressmeddelandet.

Projektet och partnerskapet kvalificerar sig som en grön sjöfartskorridor enligt Clydebankdeklarationen som både Sverige och Finland har skrivit under. Detta åtagande ligger, påpekar aktörerna, långt före tidplanen i EU:s regelverk Fit for 55.

Åbo Hamn skrev förra året under Åbo stads miljökontrakt med målet att staden ska vara kolneutral år 2029.

– Det är ett mål som vi arbetar systematiskt med för att nå och därför är detta memorandum att utveckla en grön transportkorridor mellan Åbo och Stockholm ett naturligt steg för oss, säger Erik Söderholm, vd för Åbo Hamn.

Under projektets gång kommer parterna att successivt minska sina koldioxidutsläpp och arbeta för en helt fossilfri korridor. Samarbetet kan på sikt utvidgas till att involvera nyckelintressenter inom sjöfartsnäringen, inklusive andra relevanta hamnar, varuägare och speditörer.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]