Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Folk/företag

Greppar Wista-rodret

Wista Sweden har valt en ny styrelse med WWL:s Karolina Kjellgren som ordförande.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ellgren som ordförande.

Föreningen, som är den svenska grenen av globala nätverket Women’s International Shipping and Trading Association, har just haft sitt vårmöte i Malmö.

Styrelsens sammansättning efter nyval och omval är:

  • Ordförande Karolina Kjellgren, WWL
  • Vice ordförande Pia Berglund, Svensk Sjöfart
  • Sekreterare Carina Olofsson, Fortum Värme
  • Kassör Elisabeth Heino, Greencarrier

Övriga ledamöter:

  • Gertrud Hermansen, Align Agency
  • Jeanette Wetterström, Age R Consulting
  • Cajsa Jersler Fransson, Sjöfartsverket
  • Carolina Kihlström, Svensk Sjöfart 
  • Linda Svenson, isbrytaren Atle

Karolina Kjellgren har en lång titel: Head of Oceania Trade at Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA. När Sjöfartstidningen når henne är hon tillbaka på kontoret i Stockholm.

Hur känns det?

– Det känns bra. Jag känner mig stolt och ödmjuk, hedrad över att blir vald och få det här förtroendet. Man tänker på vilka som har varit ordförande förut och vad som har hänt med Wista Sweden. Det har hänt jättemycket de senaste åren – både vad gäller var Wista Sweden har fått vara med i här hemma och på internationell nivå. #Vågrätt till exempel, det är verkligen en sådan sak som vi ska fortsätta driva och lyfta. 

Varför vill du vara ordförande?

Jag ser det som en chans att vara med och påverka hur man lyfter kvinnors roll i shipping generellt och hur det gör Wista till ett ännu mer attraktivt nätverk. 

Vad är Wista till för?

Det är ett nätverk för kvinnor som gör att vi blir bättre genom att lära av varandra och hämta in kunskap på våra möten. Vi ska också vara den organisation som kan vara en samtalspartner i shippingklustret. Det är till oss man kan komma och höra hur vi ställer oss till olika frågor, inte nödvändigtvis bara till sådant som rör kvinnofrågan utan mycket mer än så – titta bara på vilka vi är och vår bakgrund!

Chalmersinbjudan

Karolina Kjellgren berättar som exempel på det att Wista Sweden har bjudits in att sitta i Chalmers programråd.

– Vi sitter på kompetens som vi som kvinnor har skapat och som är baserad på våra erfarenheter. Och olika erfarenheter är bra – alla studier visar på att mångfald och jämlikhet är bra för företagens lönsamhet. Alla företag som jobbar strategiskt och metodiskt med mångfald har bättre medarbetarnöjdhet och större sannolikhet att lyckas bättre på ett hållbart sätt. 

Hon säger att folk ibland undrar varför Wista är ett nätverk för bara kvinnor.

– Jamen titta runtomkring er – det finns ju hur många manliga nätverk som helst. Så länge vi inte har 50 procent kvinnliga vd:ar i de svenska företagen så kommer vi att behöva ha detta. Vi kvinnor är fortfarande inte med så mycket som vi borde. Men vem vet, vi kanske kommer på om några år att vi inte behöver vara exkluderande längre. 

Efter Brexit 

Utöver årsmötet inkluderade vårmötet också seminarier. Det första  om tänkbara konsekvenser för transportsektorn av Brexit, med Sydsvenska Handelskammarens tullexpert Per Anders Lorentzon. Hans huvudsakliga slutsats var att det kommer att bli en ”hard Brexit”, där EU i sina avtal kommer att markera Storbritanniens utanförskap efter utträdet. Den efterföljande diskussionen handlade mycket om de trafikstockningar för både land- och sjötransporter som kommer att följa på Brexit.

Trakasseriers beståndsdelar

Dag två av mötet ägnades åt ett seminarium om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, något som föreningen har tagit en mycket aktiv roll i efter uppropen #Metoo och #Lättaankar.

Fil dr Eva Mark är konsult inom person- och verksamhetsutveckling med fokus på jämställdhet och jämlikhet. Hon har bland annat utbildat hela Försvarsmakten i att integrera jämställdhet i arbetsvardagen. Under sitt föredrag gick hon ned på de minsta beståndsdelarna av trakasserier – sexuella och andra – och diskriminering. Hon beskrev typiska kännetecken och hur individen och organisationen kan hantera uppkomna problem och arbeta mot negativt klimat och tystnadskultur på arbetsplatsen.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]