Fotograf: fdecomite

Kategori: Ekonomi | Fartygsaffärer

Grekland bäst i världen

Grekland är världens ledande sjöfartsnation – åtminstone när det gäller värdet på landets fartygsflotta.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�ller värdet på landets fartygsflotta.

Uppgiften kommer från det brittiska värderingsföretaget VesselsValue, som räknat samman det årliga värdet hos världens olika fartygsflottor, och som nyhetssajten World Maritime News i sin tur rapporterat om.

Japan tvåa

Enligt VesselsValues och World Maritime News – vilka noterar att förra året var ett tufft år för världens shippingindustri – uppgick värdet hos Greklands fartygsflotta under fjolåret till 84.079 miljoner dollar, efter att minskat med 12 procent jämfört med 2015. Tätt i hälarna på Grekland kommer Japan, vars fartygsflotta endast minskat med en ynka procent från året innan och uppges vara värd 80.169 miljoner dollar.

Kina, Singapore, USA och Tyskland innehar andra- till sjätteplatserna, varpå Norge kommer in som första nordiska land på listan på en hedrande sjundeplats och vars fartygsflotta värderas till 30.427 miljoner dollar.

Tyskland drabbat

Värt att notera är att Tyskland uppges ha drabbats hårt under fjolåret, där värdet på landets fartygsflotta minskade med nästan 11 miljarder dollar. Extra hårt uppges landets containerflotta ha drabbats, eftersom den till två tredjedelar består av panamax- och post panamax-fartyg vilka alla tappade mycket i värde på grund av att Panamakanalens utbyggnad blev klar förra året.

Även Danmark tar sig in på listan på en niondeplats med en fartygsflotta värd 19.492 miljoner dollar, med Sydkorea framför sig och med Storbritannien efter sig på en tionde och sista plats. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]