Fotograf: Flickr.com/Malcolm Locke

Kategori: Juridik | Miljö | Offshore

Greenpeace-fartyg bordades

Under fredagskvällen tog den norska Kustbevakningen kontroll över Greenpeace-fartyget Esperanza, hon släpptes dock på lördagsmorgonen.

Under fredagskvällen anlände den norska Kustbevakningen till Hoop-området där Statoil vill borra efter olja, för att mota bort Greenpeace-fartyget Esperanza som då blockerat platsen där borrningen planeras i närmare 90 timmar. Kustbevakningen bordade och tog kontroll över fartyget, enligt Esperanzas kapten ”släpptes” fartyget på lördagsmorgonen.

Kritik

– Den norska kustbevakningen stoppar en fredlig och laglig Greenpeace-aktion som riktas mot oljeborrning i Arktis. Esperanza utövade sin fulla rätt att röra sig fritt, vilket finns fastslaget i internationell lagstiftning. Vår aktion, som är obekväm för Statoil, är helt laglig, till skillnad från ingripandet från norska kustbevakningen, säger Greenpeace rättslige rådgivare Daniel Simons.

I ett uttalande från det norska energi- och oljedepartementet försvaras ingripandet med att en säkerhetszon upprättats i området för att oljeborrningen ska kunna genomföras, och därmed finns det laglig rätt att avlägsna obehöriga.

Polisingripande

Tidigare i veckan tog sig 15 Greenpeace-aktivister upp på oljeplattformen Transocean Spitsbergen och genomförde en 48 timmar lång ockupation. Aktivisterna avlägsnades tidigt på torsdagsmorgonen av norsk polis, fördes till Tromsö och förhördes för att sedan släppas utan att bli åtalade.