Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer

Gotlandsbolaget och Viking Line får grönt ljus

Nu har Konkurrensverket gett sitt godkännande för samarbetet mellan Gotlandsbolaget och Viking Line kring fartyget Birka Stockholm.
Det var den 9 augusti i år som Gotlandsbolaget och Viking Line meddelade att de bildar ett gemensamt bolag med uppgift att utveckla och erbjuda kryssningar med fartyget Birka Stockholm mellan Stockholm–Mariehamn samt mellan Stockholm–Mariehamn–Visby. Gotlandsbolaget förvärvade Birka Stockholm i mars 2023 och har avtalat om att sälja hälften av fartyget till Viking Line.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]bildar ett gemensamt bolag med uppgift att utveckla och erbjuda kryssningar med fartyget Birka Stockholm mellan Stockholm–Mariehamn samt mellan Stockholm–Mariehamn–Visby. Gotlandsbolaget förvärvade Birka Stockholm i mars 2023 och har avtalat om att sälja hälften av fartyget till Viking Line.

Genomförandet av affären och en etablering av det nya gemensamma bolaget har förutsatt ett godkännande från Konkurrensverket. Och under onsdagen meddelade Konkurrensverket att de beslutat att lämna koncentrationen utan åtgärd, vilket innebär att affären fortskrider enligt plan.

– Vi är givetvis mycket glada att vi fått ett så snabbt besked från Konkurrensverket. Det betyder att den nya verksamheten kan sätta full fart för att lansera den nya kryssningsprodukten med trafikstart våren 2024, säger Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande.

Gotlandsbolaget förvärvade Birka Stockholm från Rederi Ab Eckerö för cirka 38 miljoner euro och i augusti meddelade rederiet att de säljer 50 procent av fartyget till Viking Line för 19 miljoner euro. Den initiala avtalsperioden för samarbetet löper i fem år med möjlighet till förlängning. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]