Viking Grace och Birka Stockholm i Mariehamn.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Gotlandsbolaget och Viking Line bildar bolag

Gotlandsbolaget och Viking Line bildar ett gemensamt bolag som ska utveckla och erbjuda kryssningar med fartyget Birka Stockholm. Samtidigt säljer Gotlandsbolaget 50 procent av fartyget till Viking Line. 
Det var i mars i år som Gotlandsbolaget förvärvade Birka Stockholm för cirka 38 miljoner euro. Nu meddelar rederierna i var sitt pressmeddelande att man avtalat om att Gotlandsbolaget säljer 50 procent av fartyget till Viking Line för 19 miljoner euro.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]>

Det var i mars i år som Gotlandsbolaget förvärvade Birka Stockholm för cirka 38 miljoner euro. Nu meddelar rederierna i var sitt pressmeddelande att man avtalat om att Gotlandsbolaget säljer 50 procent av fartyget till Viking Line för 19 miljoner euro.

De två rederierna startar ett nytt gemensamt bolag som ska utveckla och erbjuda kryssningar mellan Stockholm, Mariehamn och Visby samt eventuellt även destinationskryssningar i Östersjöregionen. 

En fantastisk möjlighet

– Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med även kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, och vilken partner kan vara bättre att göra detta med än Viking Line med sin långa erfarenhet från kryssningar i Östersjön. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet där både våra och Viking Lines erfarenheter och kompetenser tas tillvara, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, i pressmeddelandet.

Även Viking Line ser samarbetet som ett sätt att nyttja de båda bolagens kompetenser.

– Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att ytterligare stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm, säger Jan Hanses, vd för Viking Line, i pressmeddelandet.

Trafikstart våren 2024

Det nya bolaget innebär enligt rederierna en stor satsning på kryssningsresor i Östersjön. Planering pågår nu för att kunna starta upp verksamheten och erbjuda en ny, attraktiv produkt med trafikstart under våren 2024. Den initiala avtalsperioden för samarbetet löper i fem år med möjlighet till förlängning. 

Genomförande av affären och etablering av det nya bolaget förutsätter godkännande från Konkurrensverket. Det nya bolaget kommer att ha sitt säte i Stockholm under ledning av vd Susanne Kaarnimo-Knight.

Viking Cinderella, som för tillfället går i kryssningstrafik på linjen Stockholm–Mariehamn, kommer enligt Viking Line att flyttas till linjen Stockholm–Mariehamn–Helsingfors under våren 2024.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]