Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Gotlandsbolaget har köpt Birka Stockholm

Gotlandsbolaget har köpt kryssningsfärjan Birka Stockholm av Rederiaktiebolaget Eckerö för cirka 38 miljoner euro.
Birka Stockholm är för många känt som kryssningsfartyget mellan Stockholm och Mariehamn, en verksamhet som lades ner under pandemin. Nu kommer Gotlandsbolaget tillsammans med dotterbolaget Destination Gotland att använda fartyget för att erbjuda kryssningar, och som ett komplement till befintlig Gotlandstrafik. Det berättar Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande under måndagskvällen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]tination Gotland att använda fartyget för att erbjuda kryssningar, och som ett komplement till befintlig Gotlandstrafik. Det berättar Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande under måndagskvällen.

Birka Stockholm kommer att erbjuda tax-free och trafikera Stockholm, Mariehamn och Visby med varierande trafikupplägg beroende på säsong.

– Birka Stockholm är ett renodlat passagerarfartyg, och vi ser stora möjligheter för henne att komplettera Gotlandstrafiken. Under 2022 fortsatte vi att renodla vår fartygsflotta för att fokusera på infrastruktur och framtidens sjöfart. Med Birka Stockholm befäster vi ytterligare vår position inom passagerarsjöfart i Östersjön, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, i pressmeddelandet.

Enligt Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, finns det en marknad för denna typ av kryssningar i Östersjön, och trafik till Visby delar av året kommer att stärka intresset ytterligare.

– Visby har blivit en alltmer attraktiv kryssningshamn, och vi ser det som en fin möjlighet att både utveckla vår verksamhet, och skapa nya besöksanledningar till Gotland. För gotlänningar innebär det ett ökat antal avgångar för de som har mer tid och inte har med sig bil, eller vill göra en nöjeskryssning, säger Marcus Risberg i pressmeddelandet.

Birka är ett renodlat passagerarfartyg utan bildäck. Den nya sträckan kommer att erbjuda tax-free, mat och underhållning och passagerarna kommer att kunna välja vilka sträckor de vill åka med. Uppstarten innebär även nya arbetstillfällen inom svensk sjöfart.

– Det innebär nya arbetstillfällen under svensk flagg, och vi kommer även utveckla vår organisation i land. Nöjeskryssningar är en annan produkt än den vi har idag, säger Marcus Risberg.

Enligt Gotlandsbolaget är tanken att verksamheten ska starta våren 2024. Arbetet med att utveckla organisation och erbjudande inleds omgående.

– Gotlandsbolaget har fört Gotland och fastlandet närmare varandra sedan 1865. Nu för vi även Gotland och Åland närmare varandra, säger Håkan Johansson.

Mikael Lindmark, ombudsman på Seko sjöfolk, gläds åt beskedet om Birka Stockholm.

– Det är jättekul! Att få till en såhär stor satsning som Gotlandsbolaget gör här, det är fantastiskt roligt, säger han till Sjöfartstidningen.

I dagsläget vet fackförbundet inte hur många nya arbetstillfällen det rör sig om.

– Vi hoppas på mellan 150 och 250 arbetstillfällen på vårt avtalsområde beroende på säsong, säger Mikael Lindmark.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]