Fotograf: Gotlandsbåten

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Gotlandsbåten: färjan är visst klar

Företrädare för Gotlandsbåten bestrider uppgifterna om att färjan Västervik inte skulle vara klar för besiktning. Att färjan är kvar i Pireus uppges istället bero på att en strejk pågår i grekiska hamnar. 

För att klargöra sina synpunkter om de senaste dagarnas turer kring Gotlandsbåten och färjan Västervik har företrädare för Gotlandsbåten på onsdagen hållit en presskonferens i Visby. Enligt den lokala nyhetssajten helagotland.se – som liverapporterade från presskonferensen – förnekar företrädarna att färjan Västervik inte skulle vara färdig. 

Klar för besiktning 

Enligt företrädarna – som bestod av marknadschef Julia Bendelin, styrelseledamot Ewa Werkelin och ombord- och personalchef Anja Smittsarve – är färjan i själva verket klar för både stabilitetstest och besiktning/klassning. Däremot vet man inte när detta kan ske eftersom varv och underentrepenörer, enligt Gotlandsbåten, strejkar i Grekland. 

Detta skulle i sin tur innebära att ingen besiktningspersonal får kliva ombord på färjan, och man vet heller inte vet när detta kan ske. 

”Näst på tur” 

Enligt helagotland.se hävdar Julia Bendelin från Gotlandsbåten att alla saker på färjan är åtgärdade och att uppgifterna som förekom i Västerviks-Tidningen är falska, medan Eva Werkelin tillägger att ”vi står näst på tur att klassas”.

Sammantaget gjorde dock situationen i Grekland att styrelsen till slut blev tvungen att stänga bokningen för hela sommaren, men att man ändå har förhoppning om att bedriva trafik i sommar – man vet dock inte när. 

Man uppger också att samtliga inbokade resenärer ska få tillbaka sina pengar, men att resenärerna får boka om sina biljetter på egen hand.

Oklart läge

Tilläggas kan att det inte är helt lätt att få klarhet i huruvida det verkligen har pågått eller pågår en strejk i grekiska hamnar i allmänhet och i Pireus i synnerhet. Enligt svenska ambassaden i Grekland känner man dock inte till att det skulle ha förekommit eller förekomma någon mer långvarig landsomfattande strejk i de grekiska hamnarna. 

– Nej, det enda jag känner till är att några mindre grekiska nyhetssajter på onsdagen skrev om en varvsstrejk, där de angav lite olika uppgifter. En av sajterna skrev att en fyratimmarsstrejk brutit ut, en annan att det rörde sig en 24-timmarsstrejk. Det framkom dock inte på vilket varv de anställda ska ha arbetat, säger Sofia Keramida, kommunikationsansvarig på svenska ambassaden i Grekland, till Sjöfartstidningen på torsdagen.

Spontana strejker 

Enligt Sofia Keramida är de grekiska fackliga organisationerna uppdelade i en mängd mindre och större organisationer, och hon förklarar att varje enskild yrkesverksamhet har sitt eget fack – något som gör det än svårare att få exakt klarhet i om det förekommit något strejk som kan ha påverkat ombyggnaden av Västervik. 

– På grund av krisen och det faktum att folk inte alltid får ut sina löner är det inte ovanligt med spontana strejker som man informerar om först samma dag. Sen är det ju inte heller alla strejker som når ut till medierna.