Region Gotland vill se svensk flagg i aktern på gotlandsfärjorna.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Gotland kräver svenskflaggade färjor

På grund av säkerhetsläget måste det krävas svensk flagg i aktern för att få bedriva Gotlandstrafiken. Det menar region Gotland med anledning av den pågående upphandlingen av färjetrafik till och från Gotland.
Med anledning av upphandlingen som har deadline för anbud 29 februari har flera aktörer den senaste tiden höjt röster för att staten måste agera för att säkra att svenska rederier har samma förutsättningar att ge anbud. Nu ansluter Region Gotland genom att skriva till regeringen om att det behöver vara ett krav att den upphandlade trafiken ska vara svenskflaggad, på grund av det rådande säkerhetsläget. I upphandlingen ställs idag inget krav på att det rederi som bedriver Gotlandstrafiken ska segla under svensk flagg eller med svensk besättning.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]venska rederier har samma förutsättningar att ge anbud. Nu ansluter Region Gotland genom att skriva till regeringen om att det behöver vara ett krav att den upphandlade trafiken ska vara svenskflaggad, på grund av det rådande säkerhetsläget. I upphandlingen ställs idag inget krav på att det rederi som bedriver Gotlandstrafiken ska segla under svensk flagg eller med svensk besättning.

– Den svenska försvarsmakten får inte bistå ett utlandsflaggat fartyg vid ett eventuellt hot, om fartyget befinner sig på internationellt vatten och om inte krigsläge råder. Det innebär i klartext att skulle ett terrorhot riktas mot en färja i Gotlandstrafiken med utländsk flagg, på väg mellan Visby och Oskarshamn eller Nynäshamn, skulle Försvarsmakten inte ha mandat att agera. I ett läge när det finns en reell risk att ett attentat kan komma att riktas mot färjetrafiken är det av avgörande vikt att svensk försvarsmakt har möjlighet att agera, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Region Gotland pekar på att fartyg registrerade i ett annat land kan komma att kallas hem vid en krigssituation, och Gotland därmed stå utan färjor. På samma sätt kan Gotlandstrafiken bli utan personal, i en situation då krig utbryter och rederiet kör med utländsk besättning som inte anses bosatt i Sverige och därför inte kan krigsplaceras här.

– Den svenska staten måste säkerställa att vi kan känna en trygghet även när fartygen går på internationellt vatten. Staten måste våga utmana EU-lagstiftningen och kräva svensk flagg, för att säkerställa att trafiken kan upprätthållas även i de sämsta av lägen, säger Andreas Unger (M), regionstyrelsens 1:e vice ordförande.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]