Fotograf: Wkipedia Commons/VollwerBIT

Kategori: Kultur | Passagerarsjöfart

Kungsholm IV hem till Göteborg?

En grupp fartygsentusiaster i Göteborg vill få ”hem” M/S Kungsholm IV som byggdes för Svenska Amerika Linien och som nu finns i Oman.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]och som nu finns i Oman.

 – Hon finns i Oman numera men vi vill få hem henne till Göteborg, till Amerikakajen, då sluts cirkeln, säger Ingela Ivarsson Olsson, en av initiativtagarna till projektet, till Sjöfartstidningen.

M/S Kungsholm IV levererades till Svenska Amerika Linien från det skotska varvet John Brown & Co. 1966 som det sista fartyget i en serie om fyra. Jungfruturen skedde till New York och fartyget seglade för det svenska bolaget i drygt tio år innan hon såldes till Flagship Cruises på Bermuda 1975. Sedan dess har Kungsholm IV haft många namn och ägare.

Mycket pengar

Nu heter hon Veronica och fungerar som hotellfartyg i Duqm, Oman. Hon ägs och drivs av Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering enligt ”hotellets” hemsida. Fartyget beskrivs som ”Sultanatets senaste fenomen och det första och enda flytande hotellet av lyxstandard i Duqms hamn.” Men uppenbarligen har bokningarna och intäkterna inte legat i nivå med ambitionerna för nu finns Kungsholm IV ute på den internationella marknaden för USD 27,5 miljoner.

– Vi själva har förstås inte pengarna och därför jobbar vi först och främst för att få till en kulturminnesmärkning och skapa opinion för en hemkomst. Det gäller att få med sig både politiker och kommersiella intressen. Vi vill fortsätta att driva henne som hotell med barer och restauranger och ha guidade visningar på bryggan och nere i maskin. Hon är i bra skick och väl underhållen, mycket interiör är kvar, säger Ingela Ivarsson Olsson, och fortsätter:

– Vi har fått mycket positiv respons hittills och Göteborgs Hamn har redan ordnat med en presumtiv kajplats vid Amerikakajen om projektet skulle gå igenom. Och vi har varit i kontakt med Göteborg Stad om att binda samman projektet med Göteborgs 400 årsjubileum 2021. Tänk om Kungsholm IV skulle kunna återställas på Cityvarvet inför världens ögon. Det skulle skapas många arbetstillfällen och positiv publicitet för staden, och man skulle kunna göra en dokumentärfilm.

Ägarna vill sälja snart

Är du intresserad av läsa mer om projektet så finns Facebook-gruppen ”Kungsholm tillbaka till Amerikakajen.”

– Det är bråttom att bilda opinion eftersom ägarna till fartyget vill sälja henne under våren och det finns många intressenter, bland annat ett bolag i London som vill ha henne på Themsen som flytande hotell. Det är klart att ägarna ser PR i att sälja Kungsholm IV till Göteborg men de är ju i slutändan självklart mest intresserade av att göra en så bra affär som möjligt.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]