Elvir Dzanic slutar som vd för Göteborgs hamn och tar istället över som vd för Wallenius Sol efter Ragnar Johansson.

Fotograf: Göteborgs Hamn AB / Wallenius SOL

Kategori: Folk/företag

Göteborgs Hamns vd slutar – går till Wallenius SOL

Elvir Dzanic slutar som vd för Göteborgs Hamn och blir istället ny vd för Wallenius SOL efter Ragnar Johansson. Det stod klart under tisdagen. 

Under tisdagen lämnade Elvir Dzanic formellt in sin begäran om uppsägning till Göteborgs Hamn AB efter att ha haft rollen som vd sedan juni 2019.

– Det är alltid vemodigt att lämna något man trivs med, men jag känner mig mycket trygg i bolagets riktning och den styrkeposition vi utgår ifrån, inte minst givet den kompetens som finns i bolaget och i den mycket vassa ledningen. Men det är dags att gå vidare till nya utmaningar och i dessa ser jag fram emot att fortsätta arbeta för att stärka svensk konkurrenskraft, säger Elvir Dzanic i ett pressmeddelande.

Byter om till redarkostymen

Elvir Dzanic fortsätter leda bolaget tillsammans med vice vd Malin Collin fram till den 7 augusti. Sedan tar han över som vd för rederiet Wallenius SOL. 

– Att få vara med på den här resan känns fantastiskt roligt och utmanande. För mig är Wallenius SOL så mycket mer än ett rederi – det är en infrastruktursatsning och en garant för den pågående industrialiseringen i norra Sverige och Finland, säger han i pressmeddelandet.

Ragnar Johansson blir kvar i bolaget

Dzanic ersätter rederiets nuvarande vd Ragnar Johansson, som dock blir kvar i bolaget för att istället fokusera på att utveckla företagets affär.

– Det är med glädje jag lämnar över vd-rollen till Elvir. Planen har hela tiden varit att jag skulle starta upp Wallenius SOL och sedan räcka över stafettpinnen. Jag lämnar dock inte helt, utan kommer i fortsättningen att arbeta deltid med att utveckla Wallenius SOL:s verksamhet, säger Ragnar Johansson i pressmeddelandet.

Rekryterar ny hamn-vd

Göteborgs Hamn AB:s styrelse har börjat sitt arbete med att rekrytera Elvir Dzanic ersättare. Cecilia Magnusson, styrelseordförande i Göteborgs hamn, prisar Elvir Dzanic för hans insatser.

– De kompetenser han hade med sig från logistikbranschen och det privata näringslivet har varit ovärderliga för oss. Inte minst har han bidragit till att medvetandegöra Göteborgs hamns betydelse för hela nationens försörjningsförmåga och flyttat fram våra internationella positioner, säger hon och fortsätter:

– Jag vill gratulera Wallenius SOL till en strålande rekrytering och önska Elvir all välgång i att få utveckla ännu ett företag i Sverige, säger hon i pressmeddelandet.

Tror på fortsatt utveckling

Wallenius SOL bildades 2019 och har sedan dess blivit en central aktör för svensk och finsk basindustri. Under 2022 tog rederiet leverans av de båda fartygen Baltic Enabler och Botnia Enabler som är speciellt framtagna för att tjäna industrierna i norra Sverige och Finland tillsammans med rederiets befintliga fartyg. Nu hoppas Elvir Dzanic kunna utveckla rederiet ännu mer.

– Min ambition är att vidareutveckla företaget för den långsiktiga expansionen och se till att vi växer i takt och symbios med den pågående utvecklingen i norra Sverige. Och givetvis fortsätta att hitta lösningar och skapa värde för våra kunder, säger Elvir Dzanic i pressmeddelandet.