Fotograf: APM Terminals

Kategori: Hamn/Logistik | Säkerhet

APM satsar 8 miljoner på säkerhet

APM Terminals i Göteborg satsar 8 miljoner på att förbättra säkerheten i containerterminalen. Satsningen är en del av en större investeringsplan för hamnen. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ringsplan för hamnen. 

Pengarna som nu satsas ska främst gå till att stärka trafiksäkerheten mellan människa och maskin och till att skilja olika trafikslag åt ännu mer. Konkret innebär det bland annat förbättrad skyltning, fler medarbetare i varselkläder och barriärer samt en ökad kommunikation kring trafikregler.

Exempel på andra praktiska verktyg som APMT redan i dagsläget använder i säkerhetsarbetet är så kallade Safety Walks där medlemmar ur företagsledningen regelbundet besöker varandras ansvarsområden och pratar arbetsmiljö och säkerhet. Ett annat exempel är så kallade Safety Talks där man pratar säkerhet med varandra inför varje skiftstart.

Färre personskador

Sedan APM Terminals tog över containerterminalen i januari 2012 har man enligt uppgift lyckats minska andelen personskador med 50 procent. Enligt vd:n Keld Pedersen lägger man stor vikt vid att uppmuntra företagets medarbetare att rapportera om alla typer av tillbud och riskfaktorer, för att säkerhetsarbetet ska kunna vidareutvecklas. 

– Vi har lyckats fördubbla andelen inrapporterade tillbud och osäkra förhållanden sedan APM Terminals tog över containerterminalen. Andelen personskador har dessutom halverats över samma tid. Detta är ett kvitto på att vårt säkerhetsarbete är på rätt väg, säger Keld Pedersen, vd för APM Terminals Gothenburg, i ett uttalande. 

25-årigt avtal 

I samband med att APM Terminals tog över containerhamnen i Göteborg skrevs ett 25-årigt avtal med Göteborgs Hamn. I det avtalet förband sig företaget att investera SEK 800 miljoner i hamnen under de första fem åren. Hittills har man investerat 400 miljoner i containerterminalen, däribland två nya STS-kranar

De 8 miljoner som nu investeras i säkerhetsarbetet är en del av nämnda övergripande investeringsplan på 800 miljoner.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]