Fotograf: Fredrik Davidson

Kategori: Fartygsaffärer | Tank

Golden Stena Weco köper ytterligare fartyg

Rederiet och chartering bolaget Golden Stena Weco har investerat i ytterligare en produkttanker. Fartyget kommer att gå med palmoljelaster främst i Sydostasien.

– Det är en 10.000-tonnare som vi kommer att ta över runt den 20 mars, säger Erik Hånell, vd och koncernchef för Stena Bulk.

Fartyget kommer att få namnet Golden Avenue men heter ännu så länge UBT Ocean. Det är byggt 2009 av Dongfang Shipbuilding Group Co Ltd med skrovnummer DF90-4. Hon mäter 117,6 meter över allt och är 19 meter bred, dödvikten är 9.224 dwt.

Transporterna kommer huvudsakligen att gå från Indonesien och Malaysia till Indien och Kina.

– Golden Avenue ingår liksom systerfartyget Golden Adventure i vår gemensamägda flotta och kommer att nyttjas för befraktning av Golden Agris palmoljelaster främst i Asien. Förvärvet är ännu ett steg i att bygga vårt gemensamma joint venture, säger Erik Hånell som också säger att han just nu inte har några fler fartygsaffärer på gång.

– Inte just nu men man vet aldrig i framtiden. Den får vi ta steg för steg. Vi tittar hela tiden på vad det finns för möjligheter.

Golden Stena Weco är ett samriskbolag bestående av Stena Weco och den indonesiska palmolje-producenten Golden Agri-Resources (GAR). För närvarande opererar Golden Stena Weco fem produkttankers och åtta personer är sysselsatta med operation, chartering och trading på det gemensamma kontoret i Singapore.

Stena Weco i sin tur är ett samriskbolag ägt av Stena Bulk och Weco som ingår i den danska shippingkoncernen Dannebrogen.