Aurora Botnia i Umeå hamn.

Fotograf: Kvarken Ports

Kategori: Hamn/Logistik

Godsvolymerna i Umeå hamn fortsätter öka

Rekordvolymer noterades i godshanteringen i Umeå hamn under 2021 och ökningen fortsätter.
Kvarken Ports, som sköter driften av hamnarna i Umeå och Vasa, meddelar att godsvolymerna i Umeå hamn satte nya rekord under 2021 trots den rådande pandemisituationen. Totalt hanterades 2,5 miljoner ton gods i hamnen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]Umeå och Vasa, meddelar att godsvolymerna i Umeå hamn satte nya rekord under 2021 trots den rådande pandemisituationen. Totalt hanterades 2,5 miljoner ton gods i hamnen.

– Fjolåret blev ännu ett rekordår och vi ser en fortsatt stabil ökning, säger Christer Nederstedt, försäljnings- och marknadschef hos Kvarken Ports, i ett pressmeddelande.

De senaste åren har containervolymerna flerdubblats i Umeå hamn och volymökning noteras även för trävaror, kraftliner och returfiber. Dessutom har hamnen hanterat projektlaster, som vindkraftverk, husmoduler och byggmaterial till bland annat Northvolt och Komatsus nya fabriker.

För 2021 noteras den största containerhanteringen över kaj i Umeå hamn med 41.340 TEU, vilket innebär en ökning med 2,2 procent jämfört med året innan. Även färjetrafiken med Wasaline redovisar nya rekord, där fraktens omsättning ökade med nästan 30 procent jämfört med 2020.

Kvarken Ports uppger att Umeå hamn har ett stort upptagningsområde och servar näringslivet i norra Sverige, Norge och Finland.

– Det är oerhört glädjande att vi nått målet för 2021. Vi har under det senaste året noterat ett stadigt växande intresse för Umeå hamn som transportnod. Att hamnen är en vital del i infrastrukturen och vår prognos knutet till de investeringar som nu görs pekar tydligt på en stadig volymökning framåt, säger Christer Nederstedt.

Det pågår flera utvecklingsprojekt i Umeå hamn i syfte att framtidssäkra hamnen. Detta är extra viktigt då godsvolymerna stadigt ökar, både vad gäller inkommande och utgående gods, menar Christer Nederstedt.

– Vår kompass är inställd på vårt påbörjade arbete, med fokus på hög effektivitet och servicegrad, så att vi fortsatt är en generator för att stärka kundernas konkurrenskraft och bidra till värdetillväxt samt möta upp de investeringar som görs i närområdet. Vi ska vara, och varje dag bevisa, att vi är en viktigt del i transportkedjan och därmed regionen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]