Global Mercy vid kaj i Dakar tillsammans med Africa Mercy.

Fotograf: Mercy Ships

Kategori: Specialfartyg

Global Mercy har kommit till Afrika

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships nybyggda sjukhusfartyg Global Mercy har nu kommit fram till Dakar i Senegal.

Det var under eftermiddagen den 27 maj som Global Mercy kom fram till Dakar för sitt första uppdrag som sjukhusfartyg. Global Mercy är världens största civila sjukhusfartyg. Stena RoRo har ansvarat för design, kontrakt och genomförande av bygget vid varvet Tianjin Xingang i norra Kina.

I Dakar ligger även organisationens andra fartyg, Africa Mercy. 

Skrev under gemensam strategi

I samband med anlöpet besöktes fartyget av en rad afrikanska statsöverhuvuden med representanter från Kamerun, Komorerna, Demokratiska republiken Kongo, Gambia, Guinea-Bissau och Senegal. De undertecknade en gemensam strategi, kallad Dakardeklarationen, med målsättningen att förbättra kirurgisk vård i afrikanska nationer senast till 2030.

Gert van de Weerdhof, CEO för Mercy Ships International, medverkade på mötet.

– Efter veckans tragiska sjukhusbrand på ett lokalt sjukhus här i Senegal är det med blandade känslor vi samlas men jag hälsar er alla välkomna denna speciella dag då vi firar både Global Mercys ankomst till Dakar och de viktiga beslut som nu har fattats här, säger han enligt ett pressmeddelande.

Har plats för 200 patienter

Global Mercy är 174 meter lång, 28,6 meter bred och har plats för 200 patienter, sex operationssalar, ett laboratorium, allmänna öppenvårdskliniker, en tandvårdsklinik och en ögonklinik. Sjukhusavdelningen täcker en total yta på 7.000 kvadratmeter. Fartyget är också utrustat med moderna utbildningsfaciliteter.

När Global Mercy är i full drift kommer hon dockad i hamn att kunna ta emot upp till 950 personer, inklusive besättningsmedlemmar och volontärer från hela världen.