Fotograf: Skärmdump

Kategori: Arbetsmiljö | Folk/företag

Glädjefnatt när personalpurser fick pris

Kommentarsfältet på San:s Facebooksida svämmar redan över av gratulationer till mottagaren av årets San-pris.

Lars Andersson, vd på Sarf, är ordförande i Sjöfartens arbetsmiljönämnd (San) och han konstaterar när han inleder årets – förstås webbsända – San-konferens att ingenting ju är normalt i år. San-konferensen har omvandlats till en ”digital arbetsmiljövecka” med webbsända inslag på temat sjöfarten och coronakrisen och det hela drog igång på måndagsförmiddagen.

– Men någonting får ju vara normalt i alla fall, och det är att vi inleder våra konferenser med att dela ut San:s arbetsmiljöpris, säger han i sändningen från Tallink Siljas lokaler i Värtahamnen och läser sedan upp motiveringen till priset:

”Mottagaren av San-priset 2020 går till en person vars långa karriär till sjöss präglas av stor yrkesskicklighet och ett brett kunnande, men också av empati och omtanke om sina kollegor som går utöver utöver det vanliga. Under den pågående pandemin har personens förmåga till medkänsla blivit särskilt tydlig och det är många ombordanställda som har funnit stöd och sympati hos vår pristagare. Vederbörande har tagit ett stort personligt ansvar för drabbade kollegor genom lyssna, samtala och stötta. Engagemanget har gått långt utöver det yrkesrollen och övriga uppdrag kräver och hon har ägnat åtskilliga timmar av sin fritid till att hjälpa och stödja sina medmänniskor.”

– Det är därför med stolthet och varm hand som jag i dag överräcker årets San-pris till Gretel Aronsson. Stort grattis till förtjänstfulla insatser ombord!, säger Lars Andersson när Gretel Aronsson, personalpurser på Tallink Silja, äntrar sändningspodiet.

”Arbetat precis som vanligt”

– Stort tack till detta pris! Jag blev väldigt överraskad – min första reaktion var oj, har jag gjort något speciellt? För jag tycker att jag har arbetat precis som vanligt i min roll som personalpurser. Jag älskar mitt jobb, det är det bästa och finaste jobbet man kan ha. Men så får jag också medge att det här året har varit väldigt speciellt, under coronaepidemin. Jag har nog sett och upplevt det mesta under mina nästan 40 år till sjöss, men det här har varit något exceptionellt. Men tillsammans med mina duktiga arbetskamrater har vi försökt få en någorlunda dräglig arbetsmiljö ombord. Ett stort tack från hela mitt hjärta, sa Gretel Aronsson.

Berättar om märkliga mars

Efter prisutdelningen intervjuas Gretel Aronsson av frilansjournalisten Linda Sundgren och berättar om den märkliga tiden i mars när pandemirestriktionerna inleddes och passagerarna försvann. 

Intervjun och övriga inslag som webbsänds under San:s arbetsmiljövecka finns på San-nytts Facebooksida och programmet för kommande inslag finns på San:s hemsida. På Facebooksidan finns också redan massor av kommentarer om att priset inte kunde gå till en lämpligare och bättre person än just Gretel Aronsson.