Kategori: Passagerarsjöfart

Glädje hos rederierna efter regeringens besked

Tisdagens besked från regeringen om att många av de kvarvarande restriktionerna kommer att lyftas i slutet av september gör att flera av passagerarrederierna jublar.
Vid en pressträff under tisdagen meddelade regeringen en plan för att bland annat restriktioner om deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kommer att avvecklas från och med den 29 september 2021. Det påverkar även passagerarsjöfarten som inte längre kommer att behöva segla med reducerad kapacitet och förhålla sig till restriktioner i restauranger och barer ombord.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ställningar kommer att avvecklas från och med den 29 september 2021. Det påverkar även passagerarsjöfarten som inte längre kommer att behöva segla med reducerad kapacitet och förhålla sig till restriktioner i restauranger och barer ombord.

– Det är fantastiska nyheter för oss. Vi är jätteglada, det är precis det beskedet vi väntat på sedan mars 2020, säger Erika Janson, presschef på Tallink Silja.

Förändringen gör att rederiet nu kan planera inför hösten och vintern på ett annat sätt. 

– Det innebär väldigt mycket för våra möjligheter att köra specialkryssningar och temakryssningar, att ha dansgolv och konserter. Det är ett jätteviktigt besked. Men sedan räknar vi med att det ändå kommer att ta tid innan vi är tillbaka där vi var innan, säger hon.

Sänder viktiga signaler

Även på Viking Line är glädjen stor över det svenska beskedet.

– Vi är tacksamma för alla sådana här lättnader. Finland har gjort motsvarande även om de kanske inte har lättat lika mycket som Sverige ännu. Men vi är jätteglada för detta. Inte minst är den psykologiska effekten viktig av att myndigheterna nu säger utåt att man kan börja leva lite mer normalt, säger Johanna Boijer-Svahnström informationsdirektör på Viking Line.

Även Destination Gotland lyfter restriktioner

Destination Gotland har kört sina färjor med reducerad kapacitet sedan restriktionerna infördes, men nu kommer även de att ändra sina regler.

– Vi planerar för att precis som övriga delar av samhället öppna upp för fler passagerare ombord. Det innebär att vi från och med 29 september tar bort begränsningen i antalet passagerare. Vi följer fortsatt läget kring smittspridningen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer noga, säger Adam Jacobsson, sälj och marknadschef på Destination Gotland.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]