Fotograf: Maersk Line

Kategori: Container | Fartygsaffärer | Hamn/Logistik

Gigant på väg mot norr

Det första av Maersk Lines Triple-E-fartyg, Mærsk Mc-Kinney Møller, har nu lämnat Busan i Sydkorea på sin jungfruresa. Fartyget når Norden i augusti med anlöp i slutet av augusti i Århus och Göteborg. Med en containerkapacitet på över 18.200 TEU är hon störst i världen.

Maærsk Mc-Kinney Møller är först i en serie av 20 systerfartyg och sätts in på rederiets AE10-slinga mellan Asien och Europa. Nummer två kommer att uppmärksammas särskilt i Danmark. Det fartyget kommer att anlöpa Köpenhamn i slutet av september för ett stort event. Man kommer då att hålla öppet skepp för allmänheten och man räknar med ett så stort intresse att det krävs en förbokad biljett för att komma ombord för en visning. Vid kajen kommer rederiet att ha en multimedia-utställning, ett interaktivt landskap, som visar hur den sjöburna världshandeln fungerar och som beskriver Maersks aktiviteter inom handel och sjöfart.

 

Mærsk Mc-Kinney Møller är 400 meter lång, 59 meter bred, har ett djupgående på 14,5 meter och en dödvikt på 165.000 ton. Två MAN-dieslar på 32 MW vardera ger en maxfart kring 23 knop. Fartyget har normalt en besättning på 22 personer, men är konstruerat för en driftsbemanning på 13 personer. Hyttkapacitet finns för 32 personer.

Kommentarer

 • Sölve Johannson

  Häftig skuta…

 • Mats Klevtorp

  Det här får man inte missa. Nu gäller det att hålla koll på Maersks hemsida så att man är med och hinner förboka biljett.

 • Nils Sarre

  Jag tyckte nog att de ULCC var stora , som jag seglade på i slutet av 70-talet ..det var bara djupgåendet som vår större..ingen dålig båt

 • Michael Christiansen

  Hur får man tag i biljett ?

 • Göteborg

  Längtar att gå ombord och lossa surrningar när den kommer till Apm Göteborg..

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.