Fotograf: Schauman Arkkitehdit Oy / Turun kaupunki

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Gemensam terminal byggs i Åbo

Viking Line och Tallink Silja får en gemensam terminal i Åbo hamn. En avsiktsförklaring undertecknades i dag av rederierna, Åbo Hamn och Åbo stad. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]bo Hamn och Åbo stad. 

Under de närmaste åren kommer hamnområdet i Åbo att utvecklas kraftigt med tanke på såväl turism och godstrafik som näringsliv och bostäder. Bland annat ska en gemensam terminal för Viking Lines och Tallink Siljas Åbotrafik byggas.

Viktiga för staden

– Passagerar- och frakttrafiken är synnerligen viktiga för staden och vi vill erbjuda de bästa möjliga förhållandena för att utveckla affärsverksamheten. En effektivisering av hamnområdena och den operativa verksamheten för trafiken prioriteras, men alla förnyelser görs med hänsyn till miljön och den framtida bostadsområden. Dessutom ska tryggheten för resenärerna och frakten beaktas, säger stadsdirektör Minna Arve i ett pressmeddelande. 

Tre miljoner resenärer

Jan Hansen, vd för Viking Line, välkomnar satsningen och säger att Åborutten är ytterst viktig för rederiets frakt- och passagerartrafik. 

– Rutten fraktar varje år nära tre miljoner resenärer från Åbo centrum till den internationella miljonstaden Stockholm. Samtidigt är Åbo med omnejd ett lockande resmål för Viking Lines svenska resenärer. 

Mer upplevelse

Tallink Silja vd Margus Schults tror det är bra med ett samarbete i Åbo. 

 – Jag tror att vi i samarbete med olika involverade förmår förverkliga en resenärsupplevelse som löper ännu bättre än tidigare, för såväl kryssningspassagerarna och bilresenärerna som för frakten, säger han. 

Klart 2024

Både Viking Line och Talllink Silja har i intentionsavtalet med Åbo Hamn och Åbo stad förbundit sig till att i framtiden förnya och utöka fartygskapaciteten på Åbo. Kostnaden för den nya terminalen förväntas uppgå till cirka 470 miljoner kronor. Förhoppningen är att terminalen och de nya infrastrukturprojekten i hamnområdet ska bli färdiga före slutet av 2024.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]