Fotograf: Gävle hamn

Kategori: Ekonomi | Hamn/Logistik

Gävle hamn säljs ut

Gävle kommun vill sälja Gävle hamn – turkisk terminalgrupp en av intressenterna.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] turkisk terminalgrupp en av intressenterna.

Gävle hamns styrelse har lagt fram ett förslag till kommunfullmäktige i staden att sälja ut stora delar av hamnen till investerare. Fullmäktige tar ställning till förslaget under våren.

Infrastruktur fortfarande kvar i kommunbolaget

Enligt förslaget ska mark och infrastruktur – till exempel kajer, vägar och järnvägar – fortsatt ägas av det kommunala bolaget Gävle hamn. Men personal, byggnader och maskiner ska skötas av ett externt terminalbolag. Även om andra bolag teoretiskt sett kan lägga bud på verksamheten talar mycket för att det blir turkiska Yilport Holding, som sedan förra året är majoritetsägare i containerterminalen i Gävle, skriver Gefle Dagblad.

Kräver miljardinvesteringar

Anledningen till försäljningen uppges vara att hamnen bättre vill kunna möta framtidens behov när hamnen fortsätter att växa. Enligt kommunstyrelsens i Gävles ordförande, Jörgen Edsvik (S), kommer det krävas investeringar på nära en miljard de kommande åren.

– Med den här modellen kan framtida investeringar delas med en privat aktör, säger han till Gefle Dagblad.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Goran

  Göran, utmärkt förslag , fler hamnar borde göra så . tex Norrköping

 • Anonymous

  Helt rätt..Synd att Ex Gbg Hamn inte arenderades ut för 10-15 år sedan,då hade vi garanterat haft fler kunder/ rederier och säkert ännu bättre infrastruktur..Hamnar ska inte drivas av Komuner/Staten..

 • L.L

  Otroligt! Ja, vi skulle sälja ut hela Sverige till utländska företag/investerare eftersom vi inte kan planera rätt och sköta om våra fastigheter. Vad var problemet med att styra hela hamnen? Vinst?
  De kommer anställa eget folk. Svenskarna lämnar Sverige, eftersom det inte finns jobb och de inte har ”erfarenhet”, samtidigt som invandrare kommer in och får jobb genom sina kontakter och mindre lön. Vi kommer snart byta namn till Lilla Grekland”.

  Jag är med att alla människor har rätt till ett bra/bättre liv. Men såhär förlorar vi inkomst faktiskt. Utan inkomst kommer det mer arbetslöshet. Jo, dem utländska ska betala skatt. Det är inget jämfört med ren vinst! Jag är en av dem som tvingades lämna landet.
  Och…Ska vi köpa tillbaka dem? För då blir det dyrare. Dem som sitter i administration bryr sig inte. Vi förlorade SAAB, Volvo styrs av ”annat” land och vi sparkade ett stort antal arbetare…”det var inte mycket o göra”, sa de.

  Vet ni vad problemet är i detta land? Ansvarstagande och bra styrning…och fika.

  Ni kanske kommer deleta min kommentar, men LÄS den först…och tänka!

  Tack.

  MVH
  en kille

  • Anonymous

   När man pratar om att utländska företag äger företag i Sverige skall man även betänka att svenska företag och privatpersoner äger mycket utomlands. Skulle det inte vara OK då eller?
   Tex på Donsö sitter en handfull familjer på ganska så stora verksamheter i Danmark och Färöarna för att hålla sig till sjöfartsbranshen. Och Danskar & Färingar har inget emot detta såvitt jag hört även om antalet anställda danskar är minimalt.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]