Galaxy.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Färjetrafik

Galaxy lämnar Åbolinjen i september

Den svenska besättningen varslas om arbetsbrist efter Tallink Grupps beslut att chartra ut den svenskflaggade färjan Galaxy till Nederländerna för en längre tidsperiod.
Galaxy tas ur trafik på linjen Stockholm–Åland–Åbo i september för att chartras ut till Nederländerna. Den svenska besättningen kommer därmed att varslas om arbetsbrist. Processen har även påbörjats för att byta till estnisk flagg på fartyget.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] tas ur trafik på linjen Stockholm–Åland–Åbo i september för att chartras ut till Nederländerna. Den svenska besättningen kommer därmed att varslas om arbetsbrist. Processen har även påbörjats för att byta till estnisk flagg på fartyget.

Tallink uppger att passagerarverksamheten inom färjetrafiken är en av de branscher som drabbats hårdast av de restriktioner som följt av pandemin. Trots att samtliga restriktioner nu tagits bort på de destinationer som Tallink Grupp trafikerar är verksamheten fortfarande påverkad. Även kriget i Ukraina har fått konsekvenser för verksamheten i form av dramatiskt ökade bränsle- och råvarukostnader.

Tallink Grupp har därför valt att chartra ut delar av flottans fartyg för viss tid. Isabelle erbjuder för närvarande flyktingboende i Tallinn, Victoria I gör detsamma i Skottland.

Nu har Tallink Grupp ingått avtal med Nederländerna om korttidscharter av Silja Europa och Galaxy. Silja Europa, som går i trafik på linjen Helsingfors–Tallinn, chartras för att tillhandahålla tillfälligt flyktingboende i Nederländerna från den 20 augusti 2022 under en period på sju månader, med möjlighet att förlänga avtalet ytterligare tre månader. Fartyget har hyrts med endast teknisk besättning från Tallink Grupp.

Även Galaxy chartras ut med endast teknisk besättning för att tillhandahålla boende i Nederländerna under sju månader från och med den 20 september 2022, med möjlighet att förlänga avtalet ytterligare tre månader.

– Charteravtalen är i dagsläget nödvändiga för att få en stabil ekonomi för en längre tid framöver. Avtalet gällande Galaxy innebär dock för oss i Sverige att 265 personer i besättningen inom Tallink Silja AB nu kommer att varslas om arbetsbrist vilket är fruktansvärt tråkiga nyheter, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i ett pressmeddelande, och tillägger:

– Tack vare de åtgärder vi vidtar nu kommer Tallink Grupp att kunna stå starkt den dag vår trafik kan återgå till full kapacitet. För närvarande är detta det bästa vi kan göra för bolagets framtid.

Tallink Silja AB påbörjar nu samtal med berörda fackförbund. Galaxys sista avgång från Åbo till Stockholm kommer att ske den 11 september.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]