Fotograf: Trelleborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik

Fyra nya färjelägen invigs i Trelleborg

Den 5 april når hamnutbyggnaden i Trellborg ett viktigt delmål när fyra nya färjelägen invigs av infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Sedan hamnutbyggnaden startade har Trelleborgs Hamn, Sveriges största RoRo-hamn och en av Sveriges fem så kallade corehamnar, förlängt Sverige med 550 meter söderut, byggt 3 km långa nya vågbrytare, använt 600 000 ton sten som togs sjövägen från Halmstad, muddrat 1,7 miljoner kubikmeter, skapat 50 hektar nytt land där det tidigare var hav samt att det numera finns 5.400 meter kaj i hamnen. Det uppger hamnen i ett pressmeddelande.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]sten som togs sjövägen från Halmstad, muddrat 1,7 miljoner kubikmeter, skapat 50 hektar nytt land där det tidigare var hav samt att det numera finns 5.400 meter kaj i hamnen. Det uppger hamnen i ett pressmeddelande.

Syftet med utbyggnaden är att möta framtida volymökningar av gods, väsentligt öka kapaciteten med intermodala godstransporter, gods på järnväg och förmåga att ta emot nästa generations RoRo-fartyg, så kallade Green Ships.

− Det är riktigt roligt att de investeringar och satsningar som vi hittills gjort nu är verklighet och ingen vision längre. Nu ser vi fram emot att kunna välkomna TT-Lines första Green Ship Nils Holgersson under kvartal 2. Utan våra nya färjelägen hade det inte varit möjligt att ta emot så stora fartyg. Tillsammans med våra rederikunder TT-Line, Stena Line och Unity Line har vi utformat den nya hamnen för att klara en kapacitetshöjning av ökade godsvolymer och passagerartrafik i framtiden, säger vd Jörgen Nilsson, Trelleborgs Hamn, i pressmeddelandet.

På gästlistan till invigningen den 5 april finns representanter från statliga myndigheter, corehamnar samt näringsliv kopplat till sjöfart och logistik. 

De fyra nya färjelägena ingår i en större utbyggnad av Trelleborgs Hamn, som ska stå helt klar 2025. Nytt hamnkontor, järnvägsöverfart, ny check-in och hamninfart samt anslutningsväg från östra sidan är andra projekt som ingår. 

Med stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025 ska staden och hamnen växa och utvecklas sida vid sida. När hamnen flyttar ska staden åter få kontakt med havet och möjliggöra utvecklingen av Trelleborgs nya stadsdel Sjöstaden med plats för minst 4.000 bostäder samt lokaler för verksamheter och service.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]