Fartygets gudmor Iren Höglund är hustru till Bo Höglund, Ship Coordinator på Furetank.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Tank

Fure Vinga döpt på Donsö

I strålande sommarväder förrättades i går, onsdag, namngivningen av Furetank Rederis nybygge Fure Vinga i hemmahamnen Donsö.

Fure Vinga hade lagt till vid den nya Donsö Djuphamn, som invigdes i maj. 

– Må lycka och välgång följa dig och din besättning över haven och du har fått namnet Fure Vinga, önskade fartygets gudmor Iren Höglund på traditionsenligt vis innan hon svingade champagneflaskan mot stäven och fartyget svarade med tre långa signaler med tyfonen. Hon förrättade dopet från Northern Offshore Sevices transportfartyg Tender, som hade förtöjts intill Fure Vingas förskepp. Här finns ett filmklipp från gudmors välgångönskning.

Svensk flagg

– Detta är en stor dag för oss på Furetank, vi är här för att bevittna namngivningsceremonin av vårt senaste nybygge från Avic Dingheng, Kina. Fartyget har gjort sin jungfruresa från Kina till Europa och är nu för första gången i sin hemmahamn Donsö. Vi är mycket nöjda över att åter ha möjlighet att hissa den svenska flaggan på vårt nybygge. Det har möjliggjorts tack vara stor hjälp från alla involverade parter.

Stor investering

Fure Vinga är det första fartyget i en serie på sex systerfartyg som byggs i samarbete med Älvtank och Thun Tankers. 

– Fartygen är de miljövänligaste tankfartygen som någonsin har byggts. Givetvis är det en enorm investering för oss, men vi är övertygade att den under fartygens livstid kommer att ge utdelning, både för oss som ägare och för samhället, sa Lars Höglund vidare.

En presentation av Fure Vinga publiceras i ett kommande nummer av Sjöfartstidningen.