Fotograf: Stena Bulk

Kategori: Politik

Frisläppandet bekräftat

Det är nu bekräftat att sju personer ur Stena Imperos besättning har släppts från den beslagtagna tankern.

Erik Hånell, vd på Stena Bulk säger i ett uttalande:

– Stena Bulk och Northern Marine Management kan bekräfta att sju besättningsmedlemmar på Stena Impero har blivit släppta och är på väg till säker ort där de kommer att återförenas med sina familjer. De kommer att hälsoundersökas och få debriefing innan de vid tidigast möjliga tillfälle får åka hem till sina länder. Vi kommer att erbjuda dem och deras familjer allt stöd de behöver för att de ska kunna återhämta sig.

Inga bevis för regelbrott

Stena Bulk, som inte offentliggör några uppgifter om besättningsmedlemmarnas identiteter för att skydda deras integritet, betonar att de fortsätter att arbeta för att resten av besättningen och fartyget också ska släppas fria. Stena Bulk upprepar i sitt utttalande att det hittills inte har framkommit några bevis för att Stena Impero bröt mot några regler eller lagar före beslagtagandet och att rederiet till fullo ställer sig bakom besättningens professionalitet.

Daglig kontakt

I en skriftlig kommentar till TT säger utrikesminister Margot Wallström: ”Vi har på hög politisk nivå haft så gott som daglig kontakt med Iran i ärendet. Det var också en viktig punkt på dagordningen när jag träffade utrikesminister Zarif i Stockholm. Även om fartyget är brittiskt flaggat har vi gjort allt vi har kunnat för att bistå”.