Fotograf: Arkivbild: Fredrik Davidsson

Kategori: Specialfartyg

Frej sist ut

Isen fortsätter att breda ut sig och nu är samtliga statsisbrytare i drift, samtidigt som restriktionerna i dag skärps. 

– Nu är hela Bottenviken och Kvarken isbelagd. Längs kusten ligger det is från Örnsköldsvik till norra Kalmarsund. Även Mälaren och delar av Vänern är isbelagda. Vi räknar med fortsatt avkylning och långsam istillväxt i samtliga farvatten, säger Emma Grönkvist, driftoperatör vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

Spridda runt om

I Bottenviken assisterar och koordinerar Atle, Oden och Frej. Ymer ligger i Kvarken och koordinerar svenska och finska isbrytare i det området, där även den inhyrda Thetis assisterar. Ale ligger i Vänersborgsviken i Vänern och har genomfört säsongens första assistanser där.

Restriktioner

Från och med i dag införs eller skärps också befintliga restriktioner för sjöfart i området finska gränsen–Öregrund samt i Mälaren, Vänern och Göta älv. Restriktionerna innebär att endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans. På Mälaren assisterar inte Sjöfartsverket trafiken, men håller basrännan öppen. I Sverige införs restriktioner varje vinter, särskilt till hamnarna längs övre Norrlandskusten, enligt Sjöfartsverket.